Specialist: Oamenii care au sărit rândul la vaccinul Covid- 19 ar putea primi chiar și a treia doză

Specialist: Oamenii care au sărit rândul la vaccinul Covid- 19 ar putea primi chiar și a treia doză
Specialist: Oamenii care au sărit rândul la vaccinul Covid- 19 ar putea primi chiar și a treia doză

În Spania, au fost persoane care s-au vaccinat sărind peste rând. Vor mai primi ei și a doua două dacă au procedat eronat? Specialiștii vin cu răspunsul.

Aceste dezvăluiri privind persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 deși nu era rândul lor au condus la demisii la nivel înalt în Spania. Dar controversa nu se termină aici pentru că dacă acești oameni au deja prima doză, ar trebui să o primească și pe a doua?

În cazul vaccinului Pfizer BioNTech, prima doză asigură deja un nivel de imunitate cuprins între 33% și 52%. După a doua doză, care trebuie administrată între 21 și 28 de zile, se ajunge la peste 90%. Dacă persoanele care au accesat prima înțepătură nu primesc a doua, vor rămâne cu un nivel scăzut de anticorpi.

„Dacă urmărim până acum criteriile științifice și dovezile, aceste persoane ar trebui să ia a doua doză”, spune Adelaida Sarukhan, doctor în imunologie și scriitor științific al Institutului de Sănătate Globală (ISGlobal). În plus, cu o singură doză, corpul este mai expus la noi variante de coronavirus, cum ar fi britanic, sud-african și brazilian, care se transmit mai repede. Împotriva acestor noi tulpini este necesar un nivel mai ridicat de anticorpi pentru a se proteja. De asemenea, dacă nu se ajunge la „nivel optim de anticorpi” apare un anumit risc. „Ar putea favoriza apariția de noi variante”, spune Sarukhan. Expertul susține că persoanele care au primit prima doză în mod necorespunzător, adică sărind rândul, ar cam trebui să primească și a doua. „Este ceva care nu ar trebui să se întâmple, dar este de preferat ca cei care au primit deja prima doză să primească și pe a doua”, consideră el.

La rândul său, Salvador Macip, medic cercetător la Universitatea din Leicester și profesor la o universitate din Catalonia, consideră că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă faptul că o persoană nu primește a doua doză crește, de fapt, șansele de mutație a virusului. Și că, în orice caz, persoanele care au primit în mod necorespunzător vaccinul sunt foarte puține și nu reprezintă un risc pentru populație.

În orice caz, Macip consideră că aceste persoane ar trebui să primească a doua doză doar când le vine rândul. Chiar dacă până la rapel trec mai mult de 21 zile. De fapt, în Marea Britanie există acum dezbateri dacă timpul dintre cele două doze poate fi mărit la mai multe săptămâni, ceea ce ar facilita progresul campaniei de vaccinare. 

„Cred că ceea ce ar trebui făcut cu cei care au fost vaccinați necorespunzător este să le dea a doua doză când le vine rândul și nu neapărat la două săptămâni după prima vaccinare”, zice specialistul. Ei pot fi eventual testați pentru anticorpi  și pentru a vedea dacă au nevoie chiar de a treia doză. Și încă nu există dovezi că este bine sau rău dacă o persoană așteaptă mai mult pentru a primi a doua doză. Așa că Macip spune că oamenii ar trebui să-și aștepte rândul, conform 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel