Spania: Condamnare fermă a unor afişe care califică jurnalişti catalani drept 'terorişti'

[] []

07 noi 2019 / 09:41
Salveaza PDF Comentarii

Afişele care au apărut miercuri pe străzi din Barcelona care îi califică drept 'terorişti' pe unii jurnalişti catalani au fost puternic condamnate în Spania, inclusiv de şeful guvernului Pedro Sanchez, relatează joi France Presse.

   Aceste afişe, scrise în limba catalană, califică şase jurnalişti, dintre care doi lucrează pentru un canal naţional, drept ''ucigaşi plătiţi de putere'' şi '' terorişti ai informaţiei în slujba Ibex'', un indice bursier care reuneşte mari companii spaniole, şi îi îndeamnă 'să rămână la Madrid'. Pe contul său de Twitter, şeful guvernului Pedro Sanchez a exprimat 'puternica sa condamnare a acestor ameninţări şi sprijinul său faţă de jurnaliştii catalani care sunt vizaţi'.

Liderul opoziţiei de dreapta Pablo Casado a denunţat la rândul său o 'intimidare intolerabilă'. Într-un comunicat comun, Federaţia Asociaţiilor Jurnaliştilor din Spania şi Asociaţia de Presă din Madrid şi-au exprimat condamnarea puternică şi au considerat că 'un astfel de grad de violenţă şi ostilitate faţă de presă nu a mai fost niciodată atins în Catalonia'. Apariţia acestor afişe intervine pe fondul tensiunilor din provincie după condamnarea liderilor separatişti pe 14 octombrie la pedepse grele de închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Această condamnare a provocat numeroase manifestaţii, dintre care unele au degenerat în confruntări violente cu poliţia. În acest context, potrivit AFP, jurnalişti din media spaniole au fost împiedicaţi să-şi exercite meseria în timpul manifestaţiilor de către militanţii separatişti sau au fost calificaţi drept 'presă spaniolă, manipulatoare'. Jurnaliştii de la instituţiile media apropiate de mişcarea separatistă au fost la rândul lor victime ale agresiunilor în timpul manifestaţiilor pentru unitatea Spaniei.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27