”SOS turismul românesc!” Apel către Guvern: Vom fi nevoiți să apelăm la concedieri

Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels

O petiţie cu privire la efectele negative ale epidemiei de coronavirus asupra turismului românesc a adunat numeroase semnături. 

Petiția, intitulată „S.O.S turismul românesc! - solicităm suport pentru operatorii din turism din cauza epidemiei de coronavirus”, face referire la pierderile deja înregistrate şi estimate ale agenţilor din turism în contextul epidemiei de coronavirus.  

„Către: GUVERNUL ROMÂNIEI
În atenția: PRIMULUI MINISTRU

Având în vedere situația globală de incertitudine cauzată de răspândirea virusului COVID 19 și impactul pe care această epidemie îl are în special asupra industriei turismului (primul domeniu afectat în situații de criză), va adresăm această petiție.

Vă aducem la cunoștință că agenții economici angrenați în activități legate de turism din România (agenții, hoteluri, transportatori, ghizi de turism) au înregistrat în luna februarie scăderi semnificative ale încasărilor, scăderi semnificative ale cererilor de servicii de călătorie pentru anul 2020 și anulări semnificative sau amânări pe termen nedefinit a serviciilor deja contractate. Clienții noștri nu sunt speriați în mod necesar că se vor îmbolnăvi, ci sunt speriați fie de faptul că vor trebui să stea în carantină sau că vor fi prinși în evenimente neplăcute, fie de posibilitatea apariției unei noi crize finaciare, motiv pentru care au hotărât temporar să facă economii.

Nu putem să contabilizăm în acest moment pierderile înregistrate de către industria de turism românească de la începutul epidemiei și până în prezent, întrucât raportul Institutului Național de Statistică pe luna februarie nu a fost publicat încă, dar se estimează că în acest moment industria europeană de travel pierde miliarde de euro pe lună și situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Estimăm că, dacă situația se prelungește dincolo de luna martie, vom fi nevoiți să apelăm la măsuri precum scăderi ale timpului de muncă pentru angajați (implicit scăderi de venituri și taxe) sau chiar concedieri pentru a evita intrările în incapacitate de plată sau închiderea companiilor.

Luând în considerare că anumite state (Italia, Franța) deja au implementat măsuri fiscale menite să susțină angajatorii și angajații din turism pe parcursul acestei perioade dificile și luând în considerare recomandările OEDC conform cărora "guvernele ar trebui să ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistență socială, suspendarea TVA (...) firmelor din cele mai afectate sectoare, cum ar fi turismul", vă solicităm să ne sprijiți până la rezolvarea acestei crize prin reducerea sau chiar eliminarea completă a unor obligații sociale aferente forței de muncă, cel puțin pe o perioadă de trei luni, în baza unor documente justificative, a companiilor și angajaților companiilor care trăiesc din activități turism (agenții, hoteluri, transportatori, ghizi de turism) și care se află în dificultate.

În speranța unui sprijin concret din partea Guvernului României, vă mulțumim și așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă”, se precizează în petiție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel