Soluțiile Poliției pentru a reduce agresivitatea în trafic în București - Exclusiv

Comisarul-șef ing. Valentin Iana, șeful biroului organizarea și sistematizarea circulației din Brigada Rutieră, ne-a acordat un interviu în care, printre altele, a vorbit despre agresivitatea în trafic a șoferilor din Capitală și a explicat cum acționează Poliția împotriva celor care încalcă regulile de circulație.

Valentin Iana susține că numărul victimelor din accidente rutiere a scăzut aproape la jumătate în ultimii cinci ani în Capitală și a arătat care sunt principalele trei cauze de producere a accidentelor.  Șeful biroului organizarea și sistematizarea circulației din Brigada Rutieră a prezentat și acțiunile pe care le întreprind autoritățile împotriva participanților la trafic ce nu respectă regulile de circulație.

DCNews: De ce credeți că este lumea atât de agresivă în traficul din București și cum considerați că s-ar putea rezolva asta? 

Valentin Iana: Am să încep prin a vă spune că unul dintre obiectivele Uniunii Europene este reducerea mortalității din accidentele rutiere, în perioada 2011-2020, cu 50%. Dacă în anul 2010, la nivelul orașului București, au murit 112 persoane din accidente rutiere, anul trecut, după cinci ani, numărul acestora a ajuns la 61. Obiectivul final este să ajungem la 56 și suntem aproape de a-l realiza. Asta ne obligă pe noi, Poliția Rutieră, să identificăm cauzele generatoare, să identificăm punctele în care se concentrează accidentele, iar prioritatea noastră este de a acționa pe această linie, având doi piloni principali: latura educativ preventivă și latura de impunere a legii sau latura coercitivă, care se referă la combaterea cu prioritate a cauzelor generatoare de accidente. Și am să vă spun și care sunt primele trei cauze de producere a accidentelor: travesarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității pietonilor prin locurile amenajate și viteza excesivă sau viteza neadaptată la condițiile de drum.

Citește și: Conflict între șoferi, bicicliști și motocicliști! Cum vrea Poliția să-i împace - Interviu exclusiv

Sigur că ne ocupăm și de celelalte încălcări ale legii, precum trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei sau opririle neregulamentare. Toate aceste contravenții dau un aspect nepotrivit în trafic și, evident, șoferii care respectă regulile de circulație sunt nemulțumiți. 

Dar, revenind la întrebarea dvs, am să vă spun că organizăm acțiuni punctuale, pe diverse tipuri de contravenții, în special pe cele care generează accidente, atât prin acționare directă - respectiv constată agentul contravenția și aplică sancțiunea, cât și prin filmarea contravențiilor, mai ales la orele foarte aglomerate. Suntem obligați să filmăm contravențiile și, apoi, să luăm măsurile prevăzute de lege. Trebuie să specific faptul că numai conducătorii auto care au săvârșit contravenția pot fi sancționați, nu putem aplica sancțiuni proprietarului mașinii.

DCNews: Ce pot face șoferii care respectă regulile împotriva ”priorității de șmecher”, împotriva celor care depășesc coloana pe linia de tramvai, cum se întâmplă în Pasajul Victoria, de exemplu?

Valentin Iana: Ca șofer care respectă legea, evident că nu-ți poți schimba conduita, nu trebuie să ai o atitudine vizavi de cel care contravine prevederilor legale. Am avut câteva sesizări din partea cetățenilor. Unii chiar ne sugerau să propunem administratorului drumului să facă bandă proprie pentru tramvaie, dar, fiind un traseu către Spitalul de Urgență și având în vedere că la anumite ore este foarte aglomerat, acea bandă trebuie lăsată pentru circulația cu prioritate a salvărilor, iar șoferii care nu respectă legea, sigur că, așa cum vă spuneam, ori sunt filmați, ori sunt sancționați, în funcție de momentele la care se întâmplă și, evident, de zonele în care acționăm și noi în ziua respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel