Slovacia, depășită de numărul de noi cazuri COVID. Ministrul Sănătății și-a anunțat demisia. "Eu nu stau lipit de scaunul meu"

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Ministrul slovac al Sănătății a anunțat că va demisiona.

Ministrul slovac al Sănătăţii, Marek Krajci, a declarat joi că va demisiona pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri anti-coronavirus care au zguduit coaliţia de guvernare cvadripartită, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu a doua cea mai mare din lume rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, informează Reuters.

Vaccinul Sputnik-V, controversa partidelor de la guvernare

Premierul slovac Igor Matovic şi-a iritat partenerii de coaliţie luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziţia de doze de vaccin rusesc Sputnik-V. Unul dintre partide a ameninţat că va părăsi coaliţia, iar altul a cerut o remaniere. Criticii lui Matovic au spus că Slovacia ar fi trebuit să aştepte mai întâi ca Uniunea Europeană (UE) să aprobe vaccinul Sputnik-V, relatează Agerpres.

"Două partide din coaliţie au făcut din demisia mea o condiţie pentru ca ei să rămână în coaliţie. În această situaţie, cred că nu este cazul să ne certăm... Eu nu stau lipit de scaunul meu (de ministru)", a declarat ministrul sănătăţii Marek Krajci în timpul unei conferinţe de presă.

Premierul sare în apărarea ministrului


Matovic, care doreşte o tranziţie lină în contextul crizei de sănătate publică, a declarat că retragerea lui Krajci va fi "graduală" şi va dura câteva săptămâni, pentru a permite derularea vaccinării cu Sputnik-V.

"Omul (Krajci) de lângă mine a căutat să protejeze sănătatea şi vieţile prin orice decizie a luat. Din păcate, cei care au ridicat piedici în calea lui au făcut din el o ţintă", a declarat premierul în timpul aceleiaşi conferinţe de presă.

Slovacia, la fel ca Ungaria şi alte ţări din Europa centrală care se confruntă cu o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19, au căutat să găsească în afara UE canale prin care să obţină doze de vaccinuri, în timp ce blocul comunitar depune eforturi pentru a-şi accelera campania de vaccinare şi să prindă din urmă ţări precum Regatul Unit şi SUA. Matovic a îndemnat săptămâna aceasta Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) să accelereze aprobările de noi vaccinuri.

 

Spitalele din Slovacia, depășite din cauza numărului de noi cazuri COVID


Slovacia, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat săptămâna trecută a doua din lume cea mai mare rată de deces de COVID-19 pe cap de locuitor, potrivit site-ului web Our World in Data, în urma Republicii Cehe, ţară vecină.

Capacitatea spitalelor din Slovacia a fost depăşită în condiţiile în care numărul de cazuri este în ultimele două săptămâni de 568 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât în Germania, arată date ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel