Sifilis: Amenințare mortală în Australia. Cum se răspândește boala

Cu mai puțin de un deceniu în urmă, medicii din Australia au crezut că s-au apropiat de eliminarea sifilisului din comunități indigene îndepartate, acțiunea fiind în centrul eforturilor naționale de luptă împotriva bolii.

De atunci, însă, infecția cu transmitere sexuală a crescut dintr-un focar care s-a extins la trei state și un întreg teritoriu, relatează bbc.com.

Medicii australieni spun că șase copii au murit din cauza sifilisului congenital din 2011. În aceeași perioadă, se spune că focarul care a afectat în mod covârșitor pe australienii indigeni a crescut de la aproximativ 120 de persoane la mai mult de 2100.

Experții în domeniul sănătății l-au caracterizat drept o criză, spunând că națiunea se confruntă cu o "încercare mare" pentru a aduce problema sub control.

Cum s-a întâmplat asta?

Majoritatea persoanelor care suferă de sifilis în Australia sunt tineri care trăiesc în regionile din nordul și centrul țării, spun doctorii din Aboriginal și Torres Strait Islander. Experții în domeniul sănătății indigene, inclusiv prof. James Ward, au emis un apel în Jurnalul Medical din Australia în 2011 pentru a încerca să pună capăt sifilisului în comunitățile în care era o problemă.

Dar Ward spune că a apărut, în schimb, "o spirală scăpată de sub control", răspândindu-se dintr-o singură comunitate din Queensland în alte părți ale statului, precum și pe Teritoriul de Nord, Australia de Vest și Australia de Sud.

Încă nu este pe deplin înțeles cum s-a întâmplat fenomenul de răspândire, deși experții spun că aceasta poate fi parțial atribuită persoanelor care se deplasează în și din comunități. Situația a fost agravată de eșecul autorităților de a răspunde în mod adecvat, în conformitate cu cele spuse de prof. Ward, de la South Australian Health and Medical Research Institute.

"Dacă acest lucru ar fi avut loc în rândul tinerilor, al comunităților heterosexuale non-indigene  din Australia , ar fi apărut o alarmă națională", a declarat el pentru BBC. "Am ratat ocazia de a o controla. Este o acuzație cu adevarat gravă privind răspunsul la sănătatea publică."

Problema ajunge și la orașe

Guvernul australian a descris problema ca fiind inacceptabilă, onsiderând că a durat prea mult timp pentru a răspunde. "Într-o zi și într-o epocă ca a noastră, când auzi asta te gândești: Ce naiba sa întâmplat? Cum a fost posibilă această situație?", A declarat Ken Wyatt, ministrul local al sănătății, la începutul acestei luni, la Australian Broadcasting Corporation.

În Queensland, care găzduiește mai mult de jumătate din cazurile înregistrate, guvernul statului, în 2016, a alocat 15 milioane de dolari (8,5 milioane de lire sterline, 11 milioane de dolari) pentru a rezolva problema.


"Rușinos" să ceară ajutor

Răspunsul guvernamental de urgență include campanii noi de publicitate și instrumente cum ar fi truse de testare rapidă a pacienților. Primele kituri au fost distribuite săptămâna trecută. Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul sănătății spun că progresul este adesea împiedicat de un stigmat social creat în jurul bolii.

Să-i convingi pe cei care suferă doar pentru a fi tratați poate fi dificil, spune Marion Norrie, un lucrător în domeniul sănătății din nordul Queensland. Spune că a ajutat copiii la vârsta de 12 ani. "Cel mai grav lucru pe care îl întâlnim este că atunci cand cineva e testat pozitiv pentru sifilis, îi este atat de rușine că nici nu doresc să vină în clinică", a declarat ea pentru BBC.

Aceasta în ciuda faptului că tratamentul este adesea la fel de simplu ca o injecție cu  penicilină, a mai spus ea. "Am avut o tânără care nu a ieșit chiar din mașină", a spus doamna Norrie. "Am încercat să mergem și să o tratăm în mașină, iar ea a refuzat să primească injecțiile. Așa că boala e încă acolo ... și ciclul merge mai departe".

Vezi și: Plaje mai sigure. Turiștii, protejați de drone de atacul crocodililor


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel