Serviciile de informații din Germania și Elveția au pus unele grupări din mișcarea anti-mască pe lista neagră

Unele grupări folosesc mișcarea anti-mască pentru a delegitima ordinea constituțională
Unele grupări folosesc mișcarea anti-mască pentru a delegitima ordinea constituțională

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) din Germania a anunțat oficial că a pus sub observație grupări anti-mască și ar putea începe chiar cercetarea penală în unele cazuri. O mișcare similară este în curs în Elveția. 

Serviciul de informații (BfV) din germania a recunoscut că era preocupat încă din luna decembrie a anului trecut de situație, considerând că gruparea Querdenker (sintagmă care s-ar traduce prin ”Gândire laterală”) contestă legitimitatea statului.

Ministerul de Interne german a creat acum o nouă clasificare pentru amenințările la adresa siguranței naționale, incluzând-o și pe cea de ”delegitimare a statului, acolo unde este relevantă pentru protecția constituțională”. Această nouă clasificare face posibilă începerea acțiunii penale, atât ca suspiciune de infracțiuni, cât și de acțiuni extremiste, scrie DW.

Decizia a fost necesară, susțin autoritățile,  deoarece protestele împotriva măsurilor anti-COVID au fost utilizate în mod repetat într-un mod provocator pentru escaladarea tensiunilor și subminarea ordinii constituționale.

Știrile false, poarta de intrare a teoriilor extremiste


Protestele la adresa restricțiilor impuse de pandemia COVID-19 sunt tot mai puternice și în Elveția. Unele grupări din Țara Cantoanelor încearcă să speculeze politic corona-scepticismul. Poliția și serviciile de informații sunt îngrijorate că aceste mișcări ar putea lua forme mai radicale.

Biroul pentru extremism și prevenirea violenței din Winterthur, Zurich, a derulat de patru ori mai multe anchete decât de obicei, în cursul anului 2020. Urs Allemann, directorul biroului, a declarat pentru un site local, citat de BBC, că nu se poate identifica încă un model, dar extremismul de drepata este în creștere, la fel fenomenul fake-news, care alimentează teoriile conspiraționiste ale mișcării anti-vaccin și anti-mască.

Aceste știri false sunt poarta de intrare a unor teorii și interpretări extremiste, unele grupuri fiind susceptibile la radicalizare, a spus Alleman, citat de thelocal.ch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel