Senatorul Wiener (USR): Cum ar trebui plătit concediul medical pentru COVID-19

Adrian Wiener
Adrian Wiener

Senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, consideră că bolnavii de COVID-19 s-ar încadra la plata unei indemnizaţii de concediu medical de 100% din salariul brut, fiind vorba de o boală infecto-contagioasă de grup A, însă cei afectaţi primesc doar 75% din salariu.

Senatorul USR, care de la instituirea stării de urgenţă şi-a reluat activitatea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a transmis o interpelare ministrului Sănătăţii, pe tema concediilor medicale eliberate pacienţilor bolnavi de COVID-19.

Parlamentarul arată, într-un comunicat de presă remis marţi, că noul coronavirus declanşează o 'boală infecto-contagioasă de grup A, având un cod separat astfel denominat - 05'. Această încadrare ar corespunde, conform lui Adrian Wiener, 'realităţii medico-legale şi permite un cuantum al indemnizaţiei pentru concediu medical de 100%'.

'În prezent, în România, concediile medicale eliberate la externarea pacienţilor cu această boală s-a făcut pe cod '01 - boală obişnuită'. Astfel, indemnizaţia aferentă acestor concedii medicale a fost şi este în continuare de 75% din salariul brut, similar concediului acordat pe codul 07 - carantină. Această inadecvare flagrantă se datorează tehnic configurărilor de sistem menţinute astfel de CNAS. De fapt, este o decizie politică, pe care domnul ministru trebuie să o asume public şi să o explice celor afectaţi', afirmă senatorul USR.

Conform sursei citate, acordarea unei indemnizaţii de 100% din salariul brut pentru bolile contagioase 'porneşte de la premisa că angajatul nu este responsabil de contactarea bolii, ea nu depinde de comportamentul acestuia, ci de al celor care i-au transmis-o'.

'Cu precădere mă refer la cele peste 1.000 de cadre medicale infectate, a căror contaminare s-a realizat de cele mai multe ori în exerciţiul profesional, în linia întâi a luptei cu COVID-19. Consider situaţia actuală ca o nedreptate majoră, practic o sancţiune aplicată celor care salvează vieţi', mai afirmă senatorul Adrian Wiener, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel