Se schimbă regulile pandemiei. Specialiștii, decizie. Andreea Moldovan: Testarea, mai accesibilă. Sunt județe în care nu știi ce se întâmplă

Andreea Moldovan a anunțat schimbări în regulile pandemiei. 

Experții din INSP și DSP au discutat cinci puncte cu privire la regulile pandemiei. Ei s-au înțeles asupra unui punct. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a făcut anunțul. 

Județe cu testare redusă în care nu știi ce se întâmplă, a atenționat Moldovan

”Dorim să facem testarea mult mai accesibilă” a anunțat Andreea Moldovan, care a criticat că ”în județele cu testare redusă, nu știi ce se întâmplă” din punct de vedere al pandemiei. 

Noi indicatori în baza cărora se decide carantinarea

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că este necesar, periodic, o actualizare sau o updatare, iar, în discuțiile de astăzi, au abordat ”indicatorii de calcul” în baza cărora să se decidă carantinarea în teritoriu. Acești indicatori ar urma să prezinte o ”imagine mult mai apropiată de realitate”. ”Sunt șase indicatori” a precizat Andreea Moldovan. Urmează simulări, iar concluzia finală va fi luată într-o nouă ședință, marți, la ora 13:00. Conform acesteia, este vorba despre indici de evoluție ”de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare, număr de cazuri pe o unitate teritorială, focar/fără focar”, adăugând că sunt indicatori tehnici. 

”Dorim să avem o testare mai mare decât acum, tocmai pentru o imagine mai bună asupra a ceea ce se întâmplă în țară.” a precizat Andreea Moldovan, adăugând, cu privire la testele PCR, că există o ”capacitate de testare mai mare decât cererea actuală”. În plus, a punctat că pot fi folosite testele antigen. ”Cu toate acestea, oamenii se testează puțin și evită să facă acest test care le salvează viața” a continuat secretarul de stat. 

Se schimbă regulile privind calculul ratei de incidență

Se schimbă regulile și cu privire la rata incidenței, existând diferențe în sensul în care ultima zi a calculului există teste neraportate sau nealocate. Prin urmare, după cum a anunțat Andreea Moldovan, s-a convenit ca rata de incidență din ultimele 14 zile să se oprească cu 3 zile anterior momentului deciziei, astfel încât datele să fie complete și clare. Prin această decizie, ar urma o creștere a ratei incidenței față de metoda de calcul anterioară, ”dar nu este o creștere foarte mare”, după cum a spus specialistul din Guvern. 

Acces mai ușor la testare

Cu privire la creșterea testării, Andreea Moldovan a anunțat că ”dorim s-o facem mult mai accesibilă și săptămâna aceasta sperăm să iasă un nou ordin prin care oamenii să aibă acces mai ușor la testare”. 

”Județe în care nu știi ce se întâmplă”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, întrebată dacă s-a discutat despre varianta în care localitățile să fie obligate să testeze un anumit număr de persoane la suta de mii de locuitori, pe zi, a răspuns că ”din punctul nostru de vedere, ar fi un lucru extrem de important, pentru că este diferența între a nu ști ce se întâmplă în jur și a merge orbește mai departe și a ști că acolo este sau nu o problemă și, dacă e, să poți să iei măsuri. Aceste județe cu testare reduse, cu o sută de teste pe zi, sunt județe în care nu știi ce se întâmplă. Ținând cont că rata de transmitere comunitară în țară este importantă, poți să mergi pe evaluarea că sunt județe în care nu se testează, dar care nu au un număr scăzut de cazuri. Practic, populația din acele județe este populație față de care nu se iau măsuri de precauție”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel