EXCLUSIV  Scenariul unui blackout în România. Ion Lungu (AFEER): Nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse și consum / video

Fotografie de la Aleksey Kuprikov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/contur-silueta-casa-camin-3551216/
Fotografie de la Aleksey Kuprikov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/contur-silueta-casa-camin-3551216/

Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a explicat ce ar însemna un blackout, precizând că e puțin probabil să ne confruntăm cu o astfel de situație. 

„Trebuie să avem în vedere că mixul de energie trebuie să urmărească, în primul rând, securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Fără o energie electrică, este dezastru. S-a vorbit în unele ocazii și ce ar însemna un blackout, când nu ar mai fi lumină, apă, încălzire, benzină, la magazine nu s-ar mai putea plăti. Vă dați seama ce ar fi... dezastru! În opinia mea, este foarte, foarte puțin probabil să avem o asemenea situație și, în orice caz, nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse sau posibilitatea de producere și consum, ci se întâmplă mai degrabă din cauza unor anumite evenimente de ordin tehnic, funcționare greșită a unor echipamente, fie din cauza unor elemente naturale, furtuni de exemplu. Dar este foarte puțin probabil să avem”, a spus Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„În același timp, trebuie să realizăm și faptul că lipsa energiei ar fi un dezastru. Toate modelele pe care le gândim cred că trebuie să aibă în vedere, în primul rând, partea de securitate în alimentarea cu energie electrică. Să nu uităm că mai sunt doi piloni ai dezvoltării. Al doilea este legat de protecția mediului, iar cel de-al treilea e legat de suportabilitate, pentru că, dacă nu mai sunt bani cu care să se plătească, este dezastru”, a conchis Ion Lungu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Criza energetică și efectele pe termen lung”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, și Radio DCNews.

Criza energetică și efectele pe termen lung. Dezbatere DC News

Citește și...

Raed Arafat a spus de ce avem nevoie de provizii pentru trei zile, în cazul unui blackout total sau parțial în România

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce este recomandat kit-ul cu provizii pentru trei zile, în cazul unui blackout total sau parțial în România.

„O până de curent poate să fie din cauza unui atac cibernetic, nu neapărat din lipsa de energie sau cum a fost după bombardamentele din Ucraina. (...) După atacuri cibernetice, poate să apară perioada de întrerupere. Până se rezolvă problema, oamenii și instituțiile trebuie să fie pregătite”, a zis Raed Arafat.

„72 de ore este minimul care s-a solicitat și în alte țări, până ce autoritățile pot să ajungă la tine și să vină în sprijin suplimentar. Aici nu vorbim numai de pană de curent și urgențele cauzate de situația actuală care ne înconjoară, vorbim și de cutremure, inundații, furtuni de zăpadă, alte situații care pot să apară. Trei zile este minimul ca să ai siguranța că nu rămâi fără necesarul minim de subzistență: apă, mâncare, lapte pentru copii, medicamente. Suma de caz minimă, bani lichizi pe care să îi aibă populația este pentru că, pentru o perioadă de timp, s-ar putea ca ATM-urile să nu funcționeze”, a explicat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3 CNN.

În acest context, amintim că Raed Arafat a fost întrebat cum pot rezista cetăţenii într-o pană de curent majoră, de trei zile.

„Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase, pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, precizase Raed Arafat, tot la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel