SCENARIU halucinant. Bani la bancă, numai contra cost

Experimentele monetare din Europa au  făcut ca băncile comerciale să plătească pentru a-şi putea lăsa banii în siguranţă la băncile centrale. De asemenea,  investitorii să plătească, prin yieldurile negative ale obligaţiunilor, pentru „privilegiul" de a împrumuta state precum Elveţia, Germania, Danemarca şi Suedia, scrie zf.ro.

O întrebare care macină observatorii acestui fe­no­men este dacă nu cum­va şi clienţii băn­ci­lor comerciale vor ajun­ge să primească dobândă pentru a lua un credit ipotecar ori să plătească do­bândă pentru a-şi depozita economiile.

Un zvon care face furori pe blo­gu­rile financiare precum zerohedge.com şi este luat în serios de broadcasteri precum BBC spune că în Danemarca o bancă, Nordea Kredit, a oferit deja credite ipo­tecare cu dobândă negativă. Aceasta înseamnă că banca respectivă, în teorie, plă­teşte clienţii cărora le dă împrumuturi.

Citește și: Şase bănci, de acord cu CONVERSIA CREDITELOR din franci elveţieni în lei

Cât despre apariţia depozitelor de economii cu dobânzi negative, „proba­bi­li­tatea nu a fost niciodată mai mare", apre­ciază Niels Storm Stenbaek, econo­mist-şef la Asociaţia Daneză a Ban­che­ri­lor, citat de Bloomberg. El a explicat în ianuarie că „băncile nu au nevoie prea ma­re de depozite, iar cererea pen­tru îm­pru­muturi din partea gospo­dă­ri­ilor şi fir­me­lor este slabă". El s-a referit, de­sigur, la Danemarca. În Germania, cea mai ma­re economie din zona euro, depo­nen­ţii au în faţă o perspectivă la fel de gri. În timp ce Deutsche Bank şi Com­merz­bank, cele mai mari bănci ger­mane, nu-şi taxează clienţii pentru de­pozite, alte bănci au început să facă acea­sta. Deut­sche Skatbank, o instituţie ban­cară din Thuringia, a anunţat în octom­brie că va per­cepe o dobândă de 0,25% pentru anu­mite conturi. Băncile eu­ro­pene nu au ne­voie de depozite de­oare­ce se finan­ţea­ză extrem de ieftin de la BCE, care în­cear­că astfel să dezgheţe cre­ditarea şi să sti­muleze creşterea econo­mi­că în zona euro.

Ce reprezintă dobânda penalizatoare

Unele bănci nordice spun că dobânzile negative la depozitele de retail sunt o măsură de ultimă instanţă.

În Danemarca peste 70% din ipoteci au rate ajustabile, potrivit Financial Times. Băncile de aici reac­ţio­nea­ză diferit la noul mediu. Realkredit Dan­mark, divizia ipotecară a Danske Bank, a asigurat că va continua să emită cre­dite chiar şi la dobânzi negative de­oarece banca întotdeauna percepe co­mi­sioane.

Dobânda negativă este o „dobândă penalizatoare, care duce la o realocare, la un transfer de avuţie între creditori şi debitori. Cei care economisesc vor fi oarecum penalizaţi", a afirmat pentru ZF Dan Armeanu, profesor la Academia de Studii Economice. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy