SCENARIU halucinant. Bani la bancă, numai contra cost

Experimentele monetare din Europa au  făcut ca băncile comerciale să plătească pentru a-şi putea lăsa banii în siguranţă la băncile centrale. De asemenea,  investitorii să plătească, prin yieldurile negative ale obligaţiunilor, pentru „privilegiul" de a împrumuta state precum Elveţia, Germania, Danemarca şi Suedia, scrie zf.ro.

O întrebare care macină observatorii acestui fe­no­men este dacă nu cum­va şi clienţii băn­ci­lor comerciale vor ajun­ge să primească dobândă pentru a lua un credit ipotecar ori să plătească do­bândă pentru a-şi depozita economiile.

Un zvon care face furori pe blo­gu­rile financiare precum zerohedge.com şi este luat în serios de broadcasteri precum BBC spune că în Danemarca o bancă, Nordea Kredit, a oferit deja credite ipo­tecare cu dobândă negativă. Aceasta înseamnă că banca respectivă, în teorie, plă­teşte clienţii cărora le dă împrumuturi.

Citește și: Şase bănci, de acord cu CONVERSIA CREDITELOR din franci elveţieni în lei

Cât despre apariţia depozitelor de economii cu dobânzi negative, „proba­bi­li­tatea nu a fost niciodată mai mare", apre­ciază Niels Storm Stenbaek, econo­mist-şef la Asociaţia Daneză a Ban­che­ri­lor, citat de Bloomberg. El a explicat în ianuarie că „băncile nu au nevoie prea ma­re de depozite, iar cererea pen­tru îm­pru­muturi din partea gospo­dă­ri­ilor şi fir­me­lor este slabă". El s-a referit, de­sigur, la Danemarca. În Germania, cea mai ma­re economie din zona euro, depo­nen­ţii au în faţă o perspectivă la fel de gri. În timp ce Deutsche Bank şi Com­merz­bank, cele mai mari bănci ger­mane, nu-şi taxează clienţii pentru de­pozite, alte bănci au început să facă acea­sta. Deut­sche Skatbank, o instituţie ban­cară din Thuringia, a anunţat în octom­brie că va per­cepe o dobândă de 0,25% pentru anu­mite conturi. Băncile eu­ro­pene nu au ne­voie de depozite de­oare­ce se finan­ţea­ză extrem de ieftin de la BCE, care în­cear­că astfel să dezgheţe cre­ditarea şi să sti­muleze creşterea econo­mi­că în zona euro.

Ce reprezintă dobânda penalizatoare

Unele bănci nordice spun că dobânzile negative la depozitele de retail sunt o măsură de ultimă instanţă.

În Danemarca peste 70% din ipoteci au rate ajustabile, potrivit Financial Times. Băncile de aici reac­ţio­nea­ză diferit la noul mediu. Realkredit Dan­mark, divizia ipotecară a Danske Bank, a asigurat că va continua să emită cre­dite chiar şi la dobânzi negative de­oarece banca întotdeauna percepe co­mi­sioane.

Dobânda negativă este o „dobândă penalizatoare, care duce la o realocare, la un transfer de avuţie între creditori şi debitori. Cei care economisesc vor fi oarecum penalizaţi", a afirmat pentru ZF Dan Armeanu, profesor la Academia de Studii Economice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel