Romii, în prima linie a BĂTĂILOR de Paști. Valeriu Nicolae: Există un pericol de explozie a ghetourilor

Activistul Valeriu Nicolae, fondatorul proiectului ”Casa bună”, din Ferentari, crede că problemele care au apărut în zonele cu populație majoritar romă nu sunt înțelese de autorități, iar soluțiile pe termen scurt sau mediu nu crede că există.

Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului, a comentat evenimentele care au avut loc în Sectorul 5 al Capitalei, unde clanurile de romi au făcut scandal și a fost nevoie de intervenția fermă a poliției și jandarmeriei:  

”Nu știu dacă ceea ce se întămplă la Țăndărei sau în Rahova este din cauza că sunt comunități rome, sărăcie abjectă, politicieni tâmpiți, infractori sau faptul că Dumnezeu e ocupat cu savarea lui ÎPS fost turnător la Secu. Ce știu după sute de zile petrecute prin ghetouri rome sau mixte în ultimii 16 ani, după citit mii de informări, sute de articole și cărți pe tema ghetoului este că aproape fiecare are un specific al lui și că soluțiile sunt foarte dificile, depind de contextul local și mai ales de oameni hotărâți să schimbe ceva. Implică mulți ani de muncă serioasă acolo.

Mecanismele statului nu înțeleg

Mai clar știu că lucrurile sunt foarte complicate și oricum nu am cum să știu mai nimic dacă nu am lucrat acolo pentru o perioadă bună de timp. Datul din gură nu rezolvă problema. Am scris și am spus acum vreo trei săptămâni că există un pericol de explozie al ghetourilor din cauza faptului că guvernanții și mecanismele statului nu înțeleg și nici nu sunt interesate să înțeleagă ce se întâmplâ în zonele cele mai dificile ale Bucureștiului și rămân la părerea asta.

Nu au nimic în comun în afara sărăciei extreme

Ghetourile din Ferentari unde intru eu nu sunt comunități rome, ci doar ghetouri. Zdrobitoarea majoritate a celor din ghetou nu vorbesc romani/țigănește și nu au nimic în comun în afara sărăciei extreme. Soluții pe termen scurt sau mediu nu cred că există. În fapt nu sunt deloc sigur că există soluții îndeajuns de bune. Așa cum nu cred că există o cură sigură pentru prostie, rasism sau ipocrizie”, a scris Valeriu Nicolae pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel