EXCLUSIV  SAREA, impact crucial. În SUA, a ELIMINAT o problemă de sănătate. Medic: Multe persoane o evită după ce citesc pe Internet...

foto pexels Artem Beliaikin
foto pexels Artem Beliaikin

Ceea ce mâncăm ne influențează semnificativ sănătatea, iar acele 2 grame de sare pe zi nu fac excepție, din contră! 

Dr. Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit, pentru DCMedical, despre cum iodul influențează funcția tiroidei. ”Acum mulți ani, când sarea nu avea iod adăugat, erau foarte multe persoane cu gușă tiroidiană. Mărirea glandei tiroide apare de la deficitul de iod. În SUA, când s-a adăugat iod la sare, această problemă a fost eliminată. Multe persoane evită sarea iodată pentru că probabil citesc pe Internet că-n ultimii ani a crescut incidența afecțiunilor tiroidiene și unele teorii spun că de vină ar fi acest iod adăugat în sare, deși nu este clar de ce a crescut.” a spus medicul, subliniind că un factor important în depistarea afecțiunilor tiroidiene poate fi generat de tehnologia care a avansat în domeniu, dar și de prezentarea cetățeanului mai des la medic. 

Citește și: EXCLUSIV  Hipotiroidia ”ÎNCETINEȘTE TOTUL”, DAR nu ne îngrașă cu mai mult de 5 kilograme. Cum se manifestă. Dr. Cristina Bloț: Pur și simplu asta este realitatea

”Având în vedere că sunt puține surse de iod, dacă evităm sarea iodată, putem să ajungem la deficit de iod, care duce la mărirea în volum a glandei tiroide și, în timp, la deficiența funcției tiroidiene. Excesul de iod, de asemenea, nu este bun și poate declanșa hipotiroidia sau hipertiroidia la persoanele care au deja predispoziție în acest sens. Consumul de sare iodată este suficient, nu trebuie să adăugăm suplimente, decât în unele cazuri, în sarcină, și n-ar trebui să evităm sarea iodată” a subliniat medicul. 

Conf. univ. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, spunea, într-o dezbaterea medicală organizată de DCNews.ro, că ”Îmi place să spun că iodarea sării este politica publică în sănătate cu cel mai mare succes la nivel naţional. A fost implementată încă din 1954 la Institutul Naţional de Endocrinologie, se regăseşte într-o hotărâre de Guvern care impune obligativitatea iodării sării încă din salină. Rezultate se văd cu ochiul liber, pentru că prin iodarea universală a sării am reuşit să eradicăm cretinismul endemic, o afecţiune redutabilă cu consecinţe pe termen lung atât pentru cei care suferă de această afecţiune cât şi pentru aparţinători. E un model de politică publică ce poate fi aplicat la nivel naţional. Campaniile de presă care au revenit sau repetat pe parcursul anilor nu au făcut decât să crească încrederea populaţiei în această metodă simplă şi foarte eficient de a preveni o problemă cronică a ţării noastre, deficitul geoclimatic de iod”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel