S-a descoperit o noua variantă a virusului Covid 19. Cât de îngrijorați ar trebui să fim de noul DELTACRON?

Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch
Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch

A fost identificată o altă variantă nouă de coronavirus, aceasta conținând elemente de Delta și Omicron.

Ce este Deltacron?

După cum sugerează portofoliul, Deltacron este o variantă Covid care conține elemente Delta și Omicron - cu alte cuvinte, conține gene din ambele variante, ceea ce este cunoscut ca un virus recombinant.

Săptămâna aceasta, potrivit Gisaid , o comunitate globală de oameni de știință care împărtășește informații despre virus, a postat că primele dovezi solide pentru această variantă au fost împărtășite de Institutul Pasteur din Franța.

 

Unde a fost găsită varianta DELTACRON?

Gisaid spune că varianta a fost identificată în mai multe regiuni din Franța și pare să fi circulat de la începutul anului. ”Genomi cu un profil similar au fost identificate și în Danemarca și Țările de Jos”, spune Gisaid.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre Deltacron detectat în SUA și aproximativ 30 de cazuri au fost detectate în Marea Britanie, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA). 

Primele cazuri de transmitere de la persoană la persoană a Deltacron în Marea Britanie ar trebui să fie confirmate în această săptămână . Dr. Etienne Simon-Loriere de la Institut Pasteur a avertizat că ar putea exista mai multe virusuri recombinante diferite, formate din Delta și Omicron.

 

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Experții s-au grăbit să sublinieze că variantele recombinante nu sunt neobișnuite și că Deltacron nu este primul și nu va fi ultimul care apare pentru Covid.

”Acest lucru se întâmplă ori de câte ori ne aflăm în perioada de trecere de la o variantă dominantă la alta și este de obicei o curiozitate științifică, dar nu mult mai mult decât atât”, spune dr. Jeffrey Barrett, care a condus anterior inițiativa de genomică Covid-19 la Wellcome Trust Sanger Institut.

Cu doar un număr mic de cazuri de Deltacron identificate până acum, nu există încă suficiente date despre severitatea variantei sau cât de bine protejează vaccinurile împotriva acesteia.

 

Ce spune OMS despre DELTACRON?

Soumya Swaminathan, reprezentant al Organizației Mondială a Sănătății, a postat pe Twitter:

”Știm că evenimentele recombinante pot avea loc, la oameni sau animale, cu multiple variante circulante ale #SarsCoV2. Trebuie să așteptați experimentele pentru a determina proprietățile acestui virus. Importanța secvențierii, a analizei și a partajării rapide a datelor atunci când ne confruntăm cu această pandemie.”

”Trebuie să fim atenți la comportamentul acestui recombinant în ceea ce privește transmisibilitatea și capacitatea sa de a scăpa de protecția imunitară indusă de vaccin” a mai spus ea. 

”Acest lucru servește, de asemenea, la consolidarea necesității de a menține supravegherea genetică. Pe măsură ce virusul continuă să circule, în special în populațiile insuficient vaccinate și la persoanele a căror imunitate indusă de vaccin scade, este foarte probabil să vedem mai multe variante, inclusiv cele generate prin recombinare”, a completat profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick.

Dar asta nu înseamnă că varianta este un motiv de panică: conform UKHSA, varianta nu prezintă o rată de creștere a îngrijorării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel