EXCLUSIV  RUPEREA echilibrului. Al doilea val COVID-19, deja în România? Dr. Adrian Marinescu spulberă tot ce credeai

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce înseamnă creşterea constantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus din ultimele zile şi dacă ne putem aştepta la un al doilea val de infectări. 

"Cu siguranţă, măsurile de relaxare îşi spun cuvântul, asta e clar. Ca principiu, pentru a spune că vorbim de al doilea val, lucrurile astea trebuie să se întâmple pe o perioadă mai lungă, să fie o creştere mai mare şi continuă. Eu cred însă că măsurile de relaxare din aceste etape au dus practic la ruperea echilibrului. Nouă asta ne lipseşte acum, acel echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie care, din păcate, nu se mai respectă ca înainte. Eu cred că lucrurile astea se pot rezolva relativ uşor, adică acest echilibru ar trebui să îl putem recăpăta în următoarele săptămâni, astfel încât să revenim la scenariul iniţial. 

Înainte de 15 mai ne gândeam la o variantă gen Grecia sau Spania, unde acum lucrurile stau bine, chiar foarte bine. În plan concret, Grecia a avut zile cu zero cazuri. În Spania sunt 100 de cazuri noi la o populaţie de trei ori mai mare decât a României, în fiecare zi. Cred că acel echilibru nu a fost încă găsit, dar îl putem recăpăta. Depinde, însă, de rutina măsurilor de prevenţie, iar asta nu e doar o vorbă. Mergem în concedii, dar trebuie să fim atenţi la distanţare, purtarea măştii, igienă. Trebuie să facem asta toţi, pentru că în momentul de faţă suntem tot fără un vaccin, tot fără un tratament eficient. Chiar e păcat să nu meargă mai bine!", a declarat dr. Adrian Marinescu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Unde s-a greşit

"Zilele astea se vede şi în rândul spitalelor o creştere de internări, fără să fie o presiune care să împiedice spitalele să funcţioneze. E o creştere a numărului de internări la Boli Infecţioase, în spitalele de primă linie, care se rezolvă prin transferarea pacienţilor spre spitalele suport. Este, totuşi, o situaţie care trebuie remediată. 

Toţi am văzut imagini cu oameni laolaltă, nu doar la mare. E clar că cifrele de acum arată mai prost decât ar trebui, tocmai pentru că nu am găsit acel echilibru de care spuneam. În momentul ăsta, nu avem practic o corelare a măsurilor de relaxare la măsurile de prevenţie sau invers. Noi am considerat că măsurile de relaxare vin cu reducerea măsurilor de prevenţie, lucru care este greşit. Dar cred că trebuie să privim calea de mijloc. Nu cred că trebuie să ne gândim la restricţii, dar putem să rezolvăm ce avem acum dacă suntem mai atenţi. "

Astăzi, 21 iunie, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat 315 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar şi 12 decese. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, astfel, la 24.405. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel