Românii sunt pro vaccin, dar vor să știe mai mult

Românii sunt pro vaccin, dar vor să știe mai mult
Românii sunt pro vaccin, dar vor să știe mai mult

Un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre români consideră că sunt utile, dar insuficiente informațiile legate de vaccinul anti-COVID-19.

Aproape jumătate dintre români (49,5%) consideră că sunt utile, dar insuficiente informațiile legate de vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite, până în prezent, de autorităţi. 

„Conform sondajului, 49,5% dintre români afirmă că informaţiile privind vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite de autorităţi până în prezent sunt utile, dar insuficiente, 32,6% - utile şi suficiente, 15,1% - insuficiente, iar 2,8% nu ştiu sau nu au răspuns, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Din informaţiile pe care le au, 56,6% dintre respondenţi sunt de părere că, până în prezent, campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19 a fost pregătită bine şi foarte bine, 39,3% prost şi foarte prost, iar 4,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Încrederea în vaccinuri 

Majoritatea românilor (51,6%) au încredere în vaccinul Pfizer-BioNTech (SUA-Germania), iar 44,1% în vaccinul Moderna (SUA), 38,5% în vaccinul AstraZeneca (Marea Britanie-Suedia), 17,8% în cele dezvoltate de China şi 17,7% în vaccinul Sputnik (Rusia).

În privinţa ordinii stabilite în strategia de vaccinare pe grupe specifice de populaţie, 85,5% dintre respondenţi sunt de acord cu aceasta, 11,6% nu sunt de acord, iar 2,6% nu ştiu sau nu au răspuns. Cercetarea mai relevă că 49,8% dintre români consideră că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, 46,3% că nu ar trebui să o sprijine, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Implicarea Armatei considerată de bun augur 

Implicarea Armatei în campania naţională de vaccinare este considerată o idee bună şi foarte bună de 65,9% dintre români, o idee proastă şi foarte proastă de 30,1% dintre aceştia şi 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

 În cazul în care datele epidemiologice vor indica nevoia unei vaccinări sezoniere anti-COVID-19, la fel ca în cazul vaccinării pentru virusul gripal, 57,6% dintre respondenţi au răspuns că se vor imuniza anual, 37,2% că nu se vor vaccina, iar 5,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 75,5% dintre respondenţi nu au primit vreodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie sau medicul specialist, 12,3% au primit de mai multe ori astfel de recomandări, 11,6% - o singură dată, iar 0,4% nu au răspuns sau nu ştiu.

Mai mult de jumătate (53%) dintre români au încredere în administrarea vaccinurilor în punctele de stabilite în afara unităţilor sanitare, inclusiv în caravane mobile, 45,3% nu au încredere, iar 1,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Uniunea Europeană – vârf de lance în campania anti-Covid 

Aproape toţi cei chestionaţi (92,6%) au auzit de campania de vaccinare anti-COVID-19 în Uniunea Europeană, mai relevă cercetarea. De asemenea, 7,2% au răspuns că nu au auzit de această campanie, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 73,2% dintre respondenţi au o părere bună despre decizia UE de a negocia şi a achiziţiona vaccinurile anti-COVID-19 destinate imunizării populaţiei din toate statele membre, 22,5% au o părere proastă, iar 4,3% nu ştiu sau nu au răspuns. Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group - Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%”, arată Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy