Românii, la muncă în străinătate, în pandemie. Orban: Mulţi au plecat pe cont propriu. Noi nu am fost implicaţi!

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Ludovic Orban a spus că foarte mulţi dintre cei care au plecat în perioada aceasta la muncă în străinătate au plecat pe cont propriu.

"Foarte mulţi dintre cei care au plecat în perioada asta la muncă în străinătate au plecat pe cont propriu, nu prin intermediul unei agenţii de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate. (...) De asemenea, nu au informat autorităţile privitor la intenţia lor de a pleca", a spus premierul, la Antena 3.

Şeful Guvernului a reamintit că, după ce s-a produs aglomeraţia din aeroportul de la Cluj, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a emis un ordin care reglementa activitatea operatorilor de transport aerian, dar şi a transportatorilor interni în acest domeniu, pentru a evita riscul de contaminare, scrie Agerpres. El a adăugat că Guvernul nu a fost implicat în negocierea dintre companii şi cetăţenii români, dar că monitorizează orice încălcare a drepturilor acestor cetăţeni şi intervine în astfel de cazuri.

"Noi nu am fost în nici un fel implicaţi"

"Noi nu am fost în nici un fel implicaţi în negocierea şi în semnarea contractelor acestor cetăţeni români cu angajatorii lor, mai ales din Germania. Practic a fost o negociere (...) care s-a făcut între persoane şi angajatorii lor. (...) Ei au mai lucrat, foarte mulţi dintre ei, la fermele respective sau la companiile respective şi ei şi-au stabilit discuţia şi negocierea de angajare pe perioada de angajare sezonieră, direct între cetăţenii români care au mai lucrat acolo şi angajatorii lor, aducând şi alte persoane din prietenii lor, dintre cei pe care îi cunosc. Orice fel de încălcare a unui drept al unui cetăţean român de către o companie care a angajat români o monitorizăm şi intervenim, atât prin intervenţii la nivel de ambasadă, cât şi de la guvern la guvern", a spus el.

"Guvernul nu poate să împiedice niciun cetăţean român să plece într-o altă ţară"

Orban a reiterat că Guvernul nu poate să împiedice niciun cetăţean român să plece într-o altă ţară, în special pentru a munci.

"Sunt cetăţeni români care au oferte de contracte pentru munci sezoniere, în special în agricultură sau în servicii sociale în mai multe ţări: în Germania, în Olanda, inclusiv în Italia sunt oferte de contracte de muncă, în Austria. Europa înseamnă libertatea circulaţiei persoanelor, mărfurilor, ideilor. Guvernul nu poate să împiedice niciun cetăţean român să plece într-o altă ţară, cu atât mai mult să plece să muncească într-o altă ţară", a mai precizat premierul Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel