România va vinde vaccin anti Covid-19

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Dozele de vaccin nefolosite vor fi vândute. Hotărârea a fost adoptată de către Guvernul României printr-o Ordonanță de Urgență. 

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 16 iunie, Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziționate de Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă. 

Actul normativ stabilește cadrul legal pentru revânzarea unor cantități de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate și abilitează Ministerul Sănătății să încheie în numele statului român contracte cu alte state. 

Ministerul Sănătății va încheia contracte de vânzare conform prevederilor specifice din Acordurile de Cumpărare în Avans încheiate între Comisia Europeană și producători în vederea achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19. Condițiile privind tipul de vaccin, cantitățile, detaliile de livrare, cerințele de reglementare sunt stabilite în contractele încheiate între cele două părți.

Ajutoare pentru Ucraina și Serbia

Tot astăzi, Guvernul a adoptat și Hotărârea Guvernului privind acordarea unor ajutoare umanitare din rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina și Republica Serbia, precum și acordarea unor servicii medicale. 

Prin acest act normativ se aprobă acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, respectiv pentru Republica Serbia în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Ajutorul umanitar pentru Ucraina constă în acordarea a 100.800 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar pentru Republica Serbia în acordarea a 50.400 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca. 

Transportul este asigurat de MAI

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) - structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, iar DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Totodată, a fost aprobată acordarea unor servicii medicale necesare pentru administrarea unui număr de 30 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania Johnson&Johnson, pentru ambasada Republicii Argentina din București în vederea vaccinării a 30 de sportivi din echipa de rugby a Argentinei.

În total, 4.594.058 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, din care 4.271.102 cu schema completă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel