EXCLUSIV  România își sapă groapa în LUPTA pentru vaccinul anti-COVID? Bușoi: "A făcut mult RĂU. Pierdere de vieți"

Europarlamentarul Cristian Bușoi a vorbit în cadrul evenimentului "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", organizat de DC MEDIA GROUP, despre șansele României de a primi vaccinul anti-COVID. 

Lupta pentru obținerea unui tratament anti-COVID este uriașă la nivel mondial, iar cele mai mari țări au făcut deja demersuri pentru a le primi cât mai repede cu putință. Cu toate acestea, România se află printre țările care riscă să rămână fără tratament, atât împotriva virusului, cât și a altor boli grave și asta pentru că întreaga clasă politică a admis că actualul sistem de prețuri creează criză în farmacii, face să fie retrase din țară anumite medicamente. În plus, poate avea un impact major asupra accesului la vaccinul anti-COVID, pentru că România insistă să aibă cel mai mic preț din Uniunea Europeană.

Iată ce spune Cristian Bușoi și care este problema noastră

"Am spus că acest sistem populist al prețului cel mai mic a făcut mult rău, pacienților în primul rând, fără a aduce neapărat beneficii, pentru că oricum bugetul era protejat de taxa clawback. Dar tocmai medicamentele cele mai ieftine, salvatoare de vieți, sau medicamentele inovatoare care se întârzie a fi aduse în România pentru că nu sunt de folos aceste prețuri cele mai mici, pot strica profitabilitatea și prețurile în alte țări europene, din cauza sistemului de referențiere reciprocă, ceea ce duce la probleme grave de sănătate sau chiar la pierdere de vieți omenești.

Sper să se schimbe odată și odată. Guvernul a făcut un pas înainte prin modificarea sistemului clawback, următorul pas trebuie să fie o filosofie mai inteligentă și mai suplă de stabilire a prețurilor", a declarat Cristian Bușoi, în cadrul evenimentului "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", organizat de DC NEWS. 

Lupta pentru vaccinul anti-COVID. Tot mai aproape de a deveni realitate

"Va veni momentul vaccinurilor anti-COVID, nu va fi unul singur, ci vreo trei sau patru. Sunt deja trei proiecte avansate, iar acum, lupta și cursa homerică, cursa extraordinară la nivel mondial este cine descoperă primul vaccin, dar sunt trei sau patru proiecte deja mature, iar în decurs de săptămâni sau luni vor fi toate disponibile.

Atunci vom vedea exact cum se vor stabili prețurile, care vor fi primele țări, va fi o discuție și o situație interesantă pe care și noi vrem să o gestionăm la nivel european și avem deja pregătită o dezbatere cu companiile farmaceutice ca să ne asigurăm că cetățenii europeni sunt printre primii care vor avea acces la vaccin", a completat el. 

Vezi aici mai multe:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel