România, condamnată la CEDO pentru mineriada din septembrie, 1991

mineri
mineri

România a mai primit o condamnare la CEDO. De data aceasta, statul român a fost condamnat pentru mineriada din septembrie, 1991. CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 2 referitor dreptul la viață din Convenția  europeană a drepturilor omului în cazul morţii studentului Andrei Frumuşanu şi a Auricăi Crăiniceanu.

Potrivit Curții de la Strasbourg,  statul român trebuie să le acorde despăgubiri în valoare de câte 30.000 de euro familiilor victimelor mineriadei din septembrie 1991, repectiv, părinţilor studentului Andrei Frumuşanu şi soţului Auricăi Crăiniceanu, care au murit după ce au fost împuşcaţi în Piața Victoriei, la mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea guvernului Petre Roman.

Curtea a considerat că, deşi în 1991 a fost deschisă o anchetă din oficiu la scurt timp de la evenimentele din 25 septembrie, după 20 de ani cercetările în acest dosar nu erau încă încheiate "în pofida interesului publicului de a afla responsabilii pentru moartea lui Andrei Frumuşanu şi a Auricăi Crăiniceanu".

 Potrivit CEDO, lacunele anchetei au fost constatate în mai multe rânduri de autorităţi. Astfel, prin decizia din 14 decembrie 2000, Curtea Supremă de Justiţie a trimis dosarul înapoi la parchet pentru completarea anchetei. De asemenea, Tribunalul Militar Teritorial a cerut, în 26 ianuarie 2011, o anchetă completă indicând ce acte procedurale trebuie întocmite pentru "a respecta cerinţele unei anchete care să poate duce, efectiv - înainte de a interveni termenul de prescripţie specială de 22 de ani şi şase luni - la stabilirea adevărului, la identificarea şi la pedepsirea celor responsabili de uciderea cu armă de foc a lui Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu", se mai arată în decizia CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel