Româncă, asistentă medicală în Italia: Situație nemaiîntâlnită până acum, greu de admis și puțin spus critică

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Una dintre româncele stabilite în Italia și care este în prima linie a luptei împotriva epidemiei de coronavirus, care afectează grav peninsula, a postat un mesaj în care descrie extrem de bine care este situația acolo.

Angelica Coroiu, asistentă medicală la spitalul Universitar din Genova, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj extrem de edificator despre tot ceea se întâmplă în Italia, în aceste zile de pandemie de coronavirus:

”Cine mă cunoaște știe că nu public niciodată mesaje alarmiste sau negative dar...
Dat că am văzut pe Facebook diverse postări în care se minimizează și se încurajează lipsa de responsabilitate privind situația Coronavirus în Italia cred că am datoria civică si morală de a vă descrie in câteva cuvinte situatia reală. Și vă vorbesc in calitate nu doar de cetățean român stabilit in Italia de 16 ani si căruia îi pasă de cei de-acasa dar și in calitate de asistent medical care lucrează intr-un spital public universitar de 12 ani.

Mesajul meu in realitate este dedicat românilor de pretutindeni, dar mai ales românilor din România. Vrea să fie de fapt un apel la calm si la înțelegere ...

Da... este o situație nemaiîntâlnită până acum, greu de admis si puțin spus critică...Este greu de susținut in termeni de sacrificiu si de riscuri pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru si de o încărcătura psihologică si emoțională greu de descris in cuvinte... Și in stare de necesitate s-au impus măsuri de necesitate: s-au închis diverse secții pentru a le destina exclusiv bolnavilor de Covid 19, iar personalul a fost evident redistribuit... s-au sistat intervențiile chirurgicale de elecție pentru a recupera ventilatoarele... s-au redeschis vechi secții de terapie intensiva (celelalte fiind deja ocupate în doar câteva zile) cu personal chemat de la pensie, s-au blocat concediile, s-au făcut angajări pe bandă rulantă de personal care s-a laureat anticipat la foc automat... s-au angajat medici stagiari anesteziști și s-au achiziționat zeci de ventilatoare pentru că nu se acoperea necesarul de pacienți care necesitau ventilație mecanică... Au fost puși in carantină medici și asistenți care-au lucrat non stop zile și nopți la rând chiar și o săptămână... și exemplele ar putea continua!

Nu beau și nu mănâncă pentru a nu avea necesități fiziologice

Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns... de câteva zile, dată criza de personal au fost nevoiți sa schimbe normativa ministerială în sensul că au suspendat carantina și oricine a fost in contact cu o persoană pozitivă este obligat să continue activitatea până in momentul în care devine simptomatic și se pozitiveaza exudatul. Se lucrează greu, in condiții de stress major ca să nu mai vorbim de necesitatea și obligativitatea utilizării dispozitivelor de protecție individuală care sunt deja foarte putine. Asa că ,,alegi" să nu bei și să nu mănânci ore întregi, de multe ori o tură întreagă pentru a nu avea necesitați fiziologice. Este trist s-auzi zilnic că sunt colegi (medici si asistenți) infectați dintre care mulți izolați la domiciliu sau mai rău intubați și in condiții critice... E și mai trist s-auzi că mor zilnic persoane tinere fără patologii pregrese și nu doar bătrâni cu alte tare supraadăugate cum se spunea inițial...

Îndemn: Respectați măsurile de criză!

Oameni buni, situația e cât se poate de reală și de gravă și nu e de subevaluat... Și în aceste condiții nu pot să nu mă întreb... dacă sistemul sanitar italian care e cotat ca fiind printre cele mai bune din lume e în prag de colaps ce se va întâmpla cu sistemul sanitar din România când va crește exponențial numărul de pacienți infectați ??? Și dacă s-au luat măsuri de criză vă rog să le respectați!!! 

Mamelor ...dacă s-au închis școlile nu vă duceți copiii la mall sau in parcuri, nu-i lăsați sa se joace in grupuri!
Nu lăsați tinerii in discoteci sau baruri! Ieșiți din case doar dacă aveți necesități reale...mergeti strict la farmacie sau la supermarket si atât!
Fiți asociali până trece valul, nu vă îmbrățișați, nu dați măna unii cu alții că veți avea timp după ce trece totul...
Evitați locurile aglomerate pentru a limita numărul de persoane infectate!
In puține cuvinte...
OAMENI BUNI, STAȚI ACASĂ!!!”, este apelul româncei din Italia.

n.r. - Sublinierile și intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel