Roboții ''Ninja'' LUPTĂ cu COVID-19. Țara care a adoptat această tehnică

Spitalale unei țări sunt dotate cu roboți care luptă împotriva COVID-19. Care este aceasta și ce pot face acești roboți. 

Spitalele din Thailanda folosesc roboţi supranumiţi Ninja pentru a asista îngrijirea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, în scopul protejării personalului medical în lupta contra pandemiei, informează AFP.

Patru unităţi medicale dotate cu roboți

Patru unităţi medicale din regat sunt deja echipate cu astfel de dispozitive, urmând ca alte zece să fie echipate în curând.

Roboţii, proiectaţi iniţial pentru a asista îngrijirea bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral, au căpătat o nouă utilizare în contextul pandemiei de coronavirus, care a provocat decesul unui număr de aproape 9.000 de persoane pe plan global.

Dotaţi cu tehnologie 4G, aceştia pot detecta temperatura unui caz suspect, supraveghea evoluţia simptomelor şi permite personalului medical şi medicilor să comunice prin videoconferinţă.

Ce vor putea face roboții

În curând vor putea duce pacienţilor hrană şi medicamente şi vor fi capabili să dezinfecteze camerele bolnavilor.

Scopul utilizării roboţilor este evitarea, pe cât posibil, ca infirmierele şi medicii să intre în contact cu pacienţii.

"Aceştia nu mai sunt nevoiţi să intre în zonele de risc, pot rămâne în exteriorul salonului şi pot comunica graţie robotului", a explicat pentru AFP Viboon Sangveraphunsiri din cadrul Universităţii Chulalongkorn din Bangkok.

Facultatea proiectează şi asamblează dispozitivele în parteneriat cu cel mai mare operator de telefonie mobilă din Thailanda, Advanced Info Service (AIS).

Costurile la care se ridică un robot

Costul de fabricaţie este cuprins între 100 şi 300.000 de bahţi (între 3.000 şi 8.500 de euro), în funcţie de funcţionalităţi.

"Încercăm să reducem la maximum costurile efectuate şi să furnizăm în mod gratuit dispozitivele noastre spitalelor", a explicat Viboon Sangveraphunsiri. Dacă ar fi alocate mai multe fonduri, în special subvenţii, am putea să fabricăm mai multe, a adăugat acesta.

Până în prezent, un număr de 272 de persoane au fost infectate în regat, înregistrându-se un deces.

Thailanda a închis de miercuri şcolile, stadioanele, barurile şi alte localuri de divertisment. Dar, spre deosebire de alte ţări, nu a fost instituită nicio măsură de izolare până în acest moment, autorităţile fiind criticate pentru atitudinea lor considerată prea îngăduitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel