COVID-19. RĂNI pe plămânii pacienților intubați. Experți internaționali, AVERTISMENT despre ventilarea mecanică

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Lipsa ventilatoarelor mecanice este o problemă internaţională, în plină pandemie. Însă acum specialiştii avertizează că acestea ar putea face mai mult rău, decât bine. 

Cercetătorii din Marea Britanie au arătat că pacienţii care sunt puşi prea devreme pe ventilatoare mecanice dezvoltă probleme serioase de sănătate. Conform statisticilor, două treimi din bolnavii de COVID-19 conectaţi la ventilatoare mecanice în Marea Britanie au murit. 

Nici cifrele din China, Italia şi SUA nu sunt mai încurajatoare. Statisticile de acolo arată că mai puţin de jumătate dintre pacienţii intubaţi reuşesc să îşi revină. Experţii nu reuşesc, însă, să îşi dea seama de ce rata mortalităţii este atât de mare. 

VEZI ŞI COVID-19. JUMĂTATE dintre victime, ucise de infecţii NOSOCOMIALE

Unii spun că pacienţii sunt deja în stare foarte gravă atunci când sunt conectaţi la ventilatoare mecanice. Alţii sugerează, însă, că ventilatoarele, care pot înrăutăţi inflamarea plămânilor, sunt folosite prea devreme şi le fac rău pacienţilor COVID-19, conform Daily Mail. 

Ventilatoarele, dăunătoare pentru plămâni? 

Virusul SARS-COV2 se instalează în plămâni şi poate provoca inflamaţii grave, care împiedică respiraţia. Astfel, pomparea de oxigen direct în plămâni pare a fi singura soluţie. Dar această procedură poate irita organele şi le poate deteriora mai tare, avertizează specialiştii. 

Dr. Paul Marik, specialist pe medicină pulmonară la Şcoala de Medicină din Virginia de Est, a afirmat că acesta este un "cerc vicios" pentru pacienţii COVID-19. "Ventilatorul provoacă răni pe plămâni, iar asta duce la ţinerea pacientului şi mai mult pe ventilaţie mecanică. Devine un cerc vicios", a explicat doctorul. 

Şi un medic din New York, Scott Weingart, a explicat pentru statnews.com că pacienţii de coronavirus s-ar putea îmbolnăvi mai tare din cauza intubării. "Nivelurile ridicate de oxigen şi forţarea acestuia în plâmâni, în căutarea de a readuce saturaţia de oxigen din sânge la normal, poate provoca răni pe plămâni. Eu aş recomanda evitarea intubării pacienţilor până în ultima instanţă", a explicat acesta. 

Pacienţii, ventilaţi doar "ca să fie..."

Rata mare a mortalităţii îi face pe experţi să se întrebe dacă nu cumva pacienţii COVID-19 sunt puşi pe ventilaţie mecanică doar pentru a fi notaţi în statistici. Conform unui raport citat de Daily Mail, din primii 98 de pacienţi în stare critică, care au avut nevoie de ventilare mecanică, doar 33 au supravieţuit. 

Pentru pacienţii cu vârste între 50-69 de ani, rata mortalităţii este peste 40 la sută. Şi un sfert dintre cei peste 16 ani cedează în faţa bolii, mai spune raportul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel