Risc major de boli în propriile case. Semnal de alarmă tras de un medic-exclusiv

Atenție la apa de la robinet! După ce buzoienii ne-au semnalat în repetate rânduri că au probleme în ceea ce privește calitatea apei (lucru care probabil există și în alte județe), DC News a cerut părerea Conf.univ.dr Tudor Ciuhodaru pentru a vedea care ar putea fi riscurile pentru sănătate.

(w670) Imagine re

"Bolile ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată sunt o cauză majoră de mortalitate, mai ales la copii. Salubrizarea inadecvată sau epurarea ineficientă scad calitatea apei pe care o bem, iar consumul de apă ,,infectată" cu o paletă largă de microrganisme sau ,,otrăvită" poate determina multiple efecte negative asupra sănătăţii. Modificările fizicochimice sau microbiologice pot determina o veritabilă patologie hidridică cu caracter endemic sau chiar epidemic", a spus Conf.univ.dr Tudor Ciuhodaru pentru DC News.

"Cele mai frecvente sunt bolile infecţioase cu poartă de intrare digestivă precum gastroenterite, enterite determinate de rotavirusuri sau E.coli, salmonella (febra tifoidă), sighella (dizenteria), hepatita epidemică, polionielita, dar nu sunt excluse nici cele produse de protozoare (amoebia, giardia). Greţurile, vărsăturile, diareea, durerile abdominale domină tabloul clinic iar deshidaratare severă poate necesita resuscitare volemică. Nu sunt excluse conjunctivitele, otitele sau afecţiunile dermatologice. Se pot adăuga diverse tipuri de intoxicaţii precum cea cu nitraţi (efect methemoglobinizant), cu plumb (saturnism hidric) sau cu arsen, fluor şi cu pesticide cu efecte hepato şi nefrotoxice", a adăugat specialistul.

[citeste si]

Doctorul ne-a explicat și cum ne putem apăra de efectele apei de calitate îndoielnică.

"Cum reducem riscurile?

 1. Pentru a evita mobilizarea suplimentară de impurităţi deschideti robinetul în mod gradual şi apoi aşteptati 20-30 de secunde până folosiţi apa.

2. Apa pentru spălat poate fi lăsată să se decanteze într-un vas larg.

3. Reduceţi contaminarea microbiană prin fierbere minim 10 minute.

4. Atenţie!!! Fierberea creşte concentraţia nitraţilor şi riscul de intoxicaţii.

5. Utilizaţi doar apă îmbutelitată", a mai zis Conf.univ.dr Tudor Ciuhodaru pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel