EXCLUSIV  REVOCARE: Lazăr, confirmare raport Toader. Ce a făcut procurorul general

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general.

Apoi, a venit Augustin Lazăr, care, cu ochii în lacrimi, a spus câteva cuvinte după decizia ministrului Justiției. Dar ce a făcut, de fapt, procurorul general? A confirmat raportul lui Tudorel Toader.

Ce a zis ministrul Justiției printre altele? Că Augustin Lazăr interfera în jocul politic. Ce a făcut, în replică, procurorul general? A confirmat raportul lui Tudorel Toader. A ieșit, în spațiul public, cu acuzații la adresa ministrului și a Guvernului Dăncilă, deși el avea de răspuns la niște lucruri foarte clare, adică cele 20 de acuzații, cum ar fi faptul că acesta a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul de candidatură conținând însă o rezoluție de clasare a unui dosar penal care îl viza pe Klaus Iohannis.

Augustin Lazăr trebuia să răspundă la acuzațiile legate de dosar - a fost sau nu în regulă? Nu a răspuns la acest punct din raportul lui Tudorel Toader. Trebuia să explice dacă nu cumva era un instrument fie de șantaj, fie de solicitare a unei recompense.

De asemenea, Augustin Lazăr nu a răspuns nici la acuzațiile de încălcare a Constituției. ”Practicarea și încurajarea unor comportamente contrare obligațiilor constituționale și legale. Folosirea cu plăcere a sintagmei niște inculpați de rang înalt” - a fost unul dintre reproșurile lui Tudorel Toader.

Cât privește ingerințele politice, până la urmă, chiar asta a făcut: a legat raportul de Guvern. A declarat: ”aportul de evaluare a activităţii procurorului general prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, înţelege să-l dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat astăzi este modul în care Executivul înţelege să respecte independenţa Ministerului Public, ca parte a autorităţii judecătoreşti din România”.

Augustin Lazăr nu a dat răspunsuri aplicate. Nu a venit să spună: la punctul X, ministrul Justiției nu a avut dreptate. În schimb, s-a lansat în atacuri. Augustin Lazăr nu a demontat niciuna dintre acuzații, dar a confirmat două - și anume atacurile și interferența în jocuri politice - și a lăsat fără explicații cele 20 de acuzații făcute de Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel