Revenire SPECTACULOASĂ a Chinei. Este singura mare economie care va avea creștere economică

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe măsură ce restul statelor lumii se confruntă cu noi restricții cauzate de COVID-19, economica Republicii Populare Chineze își revine spectaculos.

Redresarea economică a Chinei s-a accelerat în al treilea trimestru al anului 2020, pe măsură ce consumatorii și-a luat atenția de la COVID-19. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,9 la sută în trimestrul iulie-septembrie față de aceeași perioadă a anului precedent, arată mai multe date oficiale, mai lent decât media 5,2 la sută prognozată de analiști. Cifra a fost mai ridicată decât rata de creștere de 3,2% din al doilea trimestru.

„Datele privind PIB-ul Chinei au arătat că economia continuă să își revină din șocul economic al pandemiei COVID-19, care a afectat puternic sectorul în primul trimestru al anului 2020”, a declarat Rajiv Biswas, economist șef Asia Pacific la firma de cercetare IHS Markit, într-un e-mail către Al Jazeera.

A doua cea mai mare economie mondială, China, a crescut cu 0,7 la sută în primele nouă luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, a declarat Biroul Național de Statistică (BNS). La nivel planetar, factorii de decizie politică își pun speranțele pe o recuperare solidă în China, pentru a ajuta la reluarea cererii, pe măsură ce economiile se luptă cu blocaje grele și un al doilea val de infecții cu coronavirus.

Guvernul chinez a luat măsuri

Guvernul a lansat o serie de măsuri în acest an, inclusiv mai multe cheltuieli fiscale, scutiri de impozite și reduceri ale ratelor de împrumut. Acestea au fost luate pentru a revigora economia afectată de COVID-19 și a sprijini ocuparea forței de muncă. În același timp, banca centrală și-a intensificat sprijinul politic, la începutul acestui an, după ce activitatea economică a fost stopată la nivel global.

Fondul Monetar Internațional a prognozat o creștere de 1,9 % pentru China, singura economie mare așteptată să raporteze un plus economic în 2020. 

Premierul Li Keqiang a avertizat, la începutul lunii octombrie, că Republica Populară Chineză trebuie să depună eforturi grele pentru a-și atinge obiectivele economice pe tot parcursul anului, invocând un mediu complex și dificil, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel