Coronavirus. Restricţii la graniţele statelor membre UE. Furnizarea de alimente, întreruptă

Restricţiile impuse de câteva state membre ale UE la frontierele lor cu alte ţări membre, din cauza pandemiei de coronavirus, provoacă întreruperi în aprovizionarea cu alimente, au avertizat joi reprezentanţii industriei alimentare şi ai fermierilor, transmite Reuters.

"Au fost observate întârzieri şi întreruperi la frontiere în cazul livrării anumitor materiale ambalate, produse agricole şi industriale", se arată într-un comunicat semnat de asociaţiile comerciale care îi reprezintă pe fermierii din UE, traderii de alimente şi industria europeană a alimentelor şi băuturilor, potrivit Agerpres.

Acestea avertizează asupra potenţialei lipse de forţă de muncă în industria alimentară deoarece acest sector este dependent de muncitorii care se deplasează în interiorul blocului comunitar. Pentru a evita penuria de bunuri esenţiale, alimente şi medicamente, liderii UE au sprijinit marţi propunerea Comisiei Europene privind stabilirea unor coridoare de transport la frontierele ţărilor lor, dar nu au fost de acord să menţină deschise graniţele interne.

Însă, industria alimentară consideră că nu este suficient.

"Ne confruntăm cu întreruperi majore"

"Salutăm recentele indicaţii ale Comisiei Europene privind gestionarea graniţelor ca un prim pas corespunzător. În pofida acestor indicaţii, totuşi, continuăm să ne confruntăm cu întreruperi majore", avertizează reprezentanţii industriei alimentare.

Ei cer ţărilor şi instituţiilor UE să pregătească planuri de urgenţă pentru posibila lipsă de angajaţi.

"Ţinând cont că lanţul de aprovizionare agroalimentar este extrem de integrat şi operează transfrontalier, orice blocaje de furnizare şi de angajaţi va întrerupe inevitabil afacerile. Capacitatea noastră de a furniza alimente tuturor va depinde de menţinerea pieţei europene unice", se arată în comunicatul semnat de FoodDrinkEurope, Copa-Cogeca şi CELCAA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel