Reîncepe Rabla Plus. Care este valoarea ecotichetului - România acordă una dintre cele mai mari finanţări pentru maşini electrice din spațiul european

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În prima săptămână din luna septembrie va demara cea de-a doua etapă de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus.

În prima săptămână din luna septembrie va demara cea de-a doua etapă de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus, în limita sumelor alocate pentru fiecare categorie de solicitanți, astfel:

- Persoane  juridice – 100.000.000 lei;

- Persoane fizice – 100.000.000 lei;

- UAT-uri și instituții publice – 34.000.000 lei.

Pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice în cadrul programului pentru a doua etapă a fost alocat un buget de 234 milioane de lei.

Programul Rabla Plus oferă o alternativă ecologică de mobilitate și contribuie la reducerea emisiilor poluante în transporturi şi, astfel, la trendul european transport cu zero-emisii. Acest program se desfășoară din anul 2016, anul acesta fiind în derulare cea de-a 8-a ediție.

România acordă una dintre cele mai mari finanţări pentru maşini electrice din spațiul european, ecotichetul oferit prin Rabla Plus fiind de peste 10.000 de euro. În plus, pentru anul 2023, bugetul pentru persoane fizice și juridice a fost majorat la 780 de milioane de lei, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să-și achiziționeze mașini electrice.

În prima etapă a Programului Rabla Plus 2023, care s-a desfășurat în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, s-au înscris la producători/dealeri auto, 4.978 de persoane fizice și 2.748 de persone juridice. Până în prezent s-au achiziționat 6.537 de autovehicule noi (5.582 pur electrice și 955 de autovehicule hibrid plug – in).

România acordă una dintre cele mai mari finanţări pentru maşini electrice din spațiul european, ecotichetul oferit prin Rabla Plus fiind de peste 10.000 de euro. În plus, pentru anul 2023, bugetul total alocat pentru persoane fizice și juridice a fost majorat la 780 de milioane de lei, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să-și achiziționeze mașini electrice.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;

pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Citește și - Începe a doua etapă de înscriere la Rabla Clasic cu o nouă serie de oferte avantajoase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel