Începe a doua etapă de înscriere la Rabla Clasic cu o nouă serie de oferte avantajoase

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În prima săptămână din luna septembrie va demara cea de-a doua etapă de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic.

În prima săptămână din luna septembrie va demara cea de-a doua etapă de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic, în limita sumelor alocate pentru fiecare categorie de solicitanți, astfel:

- Persoane juridice – 100.000.000 lei;

- Persoane fizice – 50.400.000 lei;

- UAT-uri și instituții publice – 17.600.000 lei.

Pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice în cadrul programului pentru a doua etapă a fost alocat un buget de 168 milioane lei.

Înnoirea parcului auto este un proiect strategic nu numai în România, ci și la nivel european, iar sectorul transporturilor se numără printre cele mai mari surse de poluare a aerului din România, astfel că susținem continuarea finanțării prin Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, programe care contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane.

Prin Programul Rabla Clasic, beneficiarii sunt susținuți financiar prin subvenții din Fondul pentru Mediu, să caseze autovehiculele vechi și să le înlocuiască cu mașini noi, mai puțin poluante.

În prima etapă a Programului Rabla Clasic 2023, care s-a desfășurat în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, s-au înscris la producători/dealeri auto, 18.399 de persoane fizice și 3.598 de persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 19.110 autovehicule noi.

În ediția de anul acesta, în cadrul Programului Rabla Clasic, prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP și a fost majorată la 7.000 de lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.

Valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, sunt următoarele:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Această măsură a fost luată întrucât am primit mai multe solicitări din partea autorităților locale și instituțiilor publice care nu dețin întotdeauna mașini pe care să le poată casa pentru a achiziționa un autoturism nou, prin intermediul programului.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Citește și - Reîncepe Rabla Plus. Care este valoarea ecotichetului - România acordă una dintre cele mai mari finanţări pentru maşini electrice din spațiul european

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel