EXCLUSIV  Referendum familie. PSD - PNL - USR, miza anului. Cine va înregistra marea victorie

Parlament
Parlament

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre miza acestei mișcări care va fi organizată pe 7 octombrie.

Era obligatoriu realizarea acestui referendum pentru că suntem în democrație. Așa cum contează milionul de semnături de la inițiativa Fără penali în funcții publice, așa trebuie ținut seama și de semnăturile cetățenilor care au cerut definirea familiei. Nu există cetățeni mai democratici și mai europeni decât alții. Trebuia făcut un referendum pentru că așa au cerut trei milioane de cetățeni. La fel ca în cazul Brexit, ne convine nu ne convine, trebuie să-l punem în operă, așa este democrația.

Planul politic

Pe de altă parte, cei care au semnat petiția Fără penali în funcții publice sunt și ei împărțiți asupra votului pe definierea familiei. USR nu și-a asumat ideologic o poziție în această problemă, în vreme ce PSD susține, prin liderul său, referendumul. Să ne amintim că în USR lucrurile au fost împărțite vizavi de subiect, iar PNL, din oportunism electoral, nu s-au opus acestei inițiative. Ca urmare, va fi greu de justificat de ce liderii PNL, vectori de imagine, vor boicota această acțiune pe care și-a asumat-o PSD. Atâta vreme cât PNL a votat în sprijinul inițiativei, le va fi greu să explice de ce se opun demersului pe care și l-a asumat partidul aflat la guvernare.

Exercițiu tactic important

Dincolo de considerentele politice, rămâne un exercițiu tactic important care va fi abordat la referendum. În primul rând, este problema de cvorum: trebuie să se strângă șase milioane de oameni să meargă la vot, ceea ce, la momentul actual, pare greu. Teoretic, cei care vor să voteze împotriva definirii familiei ar putea miza pe efectul boicotului. Nu se prezintă la urne și nu va fi cvorum.

Este posibil ca nici PNL și USR să nu fie siguri de electoratul lor, să mai fie unii care încalcă consemnul și să meargă să voteze propunerea. În măsura în care vin peste șase milioane de oameni, PSD înregistrează o mare victorie. 

Miza este uriașă

Miza este un bun prilej pentru PSD să ia pulsul electoratului pentru acțiuni de genul acesta - schimbări de guvernământ, suspendarea președintelui, modificări de Constituție etc. Până la urmă, a fost o inițiativă cetățeanească pe care PSD și-a asumat-o. Rămâne de văzut ce tactica adoptă PNL și USR, daca va fi una comună: fie boicotează și nu participă la o acțiune sprijinită de PSD, fie se prezintă la urne și votează împotriva. Este o mișcare surprinzătoare și va fi dezbaterea electorală a toamnei.

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel