EXCLUSIV  RECORD COVID-19. Orban: ”Există riscul creşterii numărului de cazuri”. Vâlcu l-a contrazis

AGERPRES
AGERPRES

Ludovic Orban, miercuri, a spus că ”suntem într-un moment de cumpănă, există în continuare riscul creşterii numărului de cazuri". Jurnalistul Val Vâlcu l-a contrazis pe premier.

Ziaristul a spus că nu există ”risc de creștere”, ci este o certitudine că numărul de cazuri va crește. De ce? Pentru că dacă lucrurile vor continua ca până acum, cu nerespectarea regulilor, numărul infectărilor cu Covid-19 nu are cum să scadă. Dacă vom vedea, din nou, buluceală în terasele-cluburi la Mamaia sau Vama Veche, adunări de oameni la munte, aglomerație în piețe, la supermarket, lucrurile nu au cum să meargă spre bine. Atâta timp cât nu respectăm distanțarea fizică, nu purtăm masca de protecție sau o folosim greșit și nu ne spălăm pe mâini, este cert că vom avea creșteri ale infectărilor cu noul coronavirus. 

Numărul nu are cum să scadă dacă încălcăm regulile. Doar va crește

În plus, să nu uităm un lucru important: nu avem imunitate, virusul fiind nou. Nu este același lucru ca la gripă. Practic, suntem într-un război, doar că armele pe care trebuie să le folosim sunt simple: mască, săpun și distanțare fizică.

Matematica coronavirusului este foarte clară: la un număr de persoane contaminate, unele fac forme ușoare, altele grave, iar altele mor, rata de contaminare fiind mai mare decât 1.

Declarațiile lui Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat că numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus se datorează nerespectării regulilor de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

"Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19 - 555 de cetăţeni români care în urma diagnosticării au fost declaraţi pozitivi. În ultimele 4 săptămâni am înregistrat o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Deşi, spre deosebire de alte ţări, în România, Guvernul pe care-l conduc a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape de ridicare a restricţiilor, cu etape de introducere a măsurilor de relaxare odată cu deschiderea activităţilor care au fost sub restricţie (...), ca urmare a creşterii interacţiunii între oameni, am asistat la o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Cauza principală a creşterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară, portul măştii, păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, evitarea contactului apropiat, nerespectarea regulilor de igienă, cum ar fi spălatul mâinilor, evitarea atingerii feţei cu mâinile şi toate celelalte reguli care au fost instituite. Suntem într-un moment de cumpănă, există în continuare riscul creşterii numărului de cazuri", a spus Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel