EXCLUSIV  Războiul energetic declanșat de Rusia. Hartmann: Nu cred că vreun progresist își va mai permite să ceară închiderea termocentralelor

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre politica energetică a României în vremuri de criză.

Jurnalistul Val Vâlcu și analistul de politică externă H. D. Hartmann au discutat despre provocările României din punct de vedere energetic, pe de o parte din cauza conflictului din Ucraina, care a determinat o regândire a politicii energetice în întreg spațiul european, iar pe de altă parte din cauza celor care doresc închiderea anumitor capacități energetice din considerente de politică de mediu:

„Am văzut că vin investiții pentru reactoare mici, pentru centrale mari, dar cel mai accesibil kilowatt se află în Oltenia și e închis în momentul de față. Mă gândeam dacă nu e o strategie similară cu ce a făcut România în Ucraina, adică a ajutat pe tăcute, fără gălăgie, fără să rostească amenințări la televizor, dar, din câte știu, am auzit diplomați occidentali care erau extrem de mulțumiți de rolul jucat de România în Ucraina. Public se știe despre cereale, că le-am dat culoar de tranzit, i-am ajutat cu exportul, dar înțeleg faptul că am făcut mult mai mult.

Domn’le, birocratul de la Bruxelles trebuie să bifeze el acolo că s-au închis două centrale, dar, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, în momente critice vor fi redeschise. Acele centrale nu vor fi dezafectate, ci doar scoase din uz. De asta mă gândeam, dacă vine o iarnă grea, dacă e criză de energie, figurăm bifați acolo la Bruxelles, dar vor reporni cele două centrale“, a spus Val Vâlcu.“

„Noi nu le-am închis încă definitiv, le ținem la temperatura minimă, dar să fim foarte clari, eu nu cred că în condițiile unui război energetic sângeros, care a fost declanșat de Rusia, această armă energetică, că va mai veni cineva de la progresiștii din România să dea telefon din fața termocentralei să vină poliția să o închidă. A fost deputatul ăla care s-a dus în fața unei termocentrale și a chemat poliția să o închidă că nu știu cine de la Uniunea Europeană a zis ...“, a spus H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Posibilitatea unui blackout în România. Gabriel Andronache (Transelectrica): Suntem într-o piață interconectată care ne ajută foarte mult să avem securitate

Hartmann: Bucureștiul nu va mai fi atât de îngăduitor cu birocrațiile

„Are și un nume haios, Agent Green“, a spus Val Vâlcu.

„Da! Eu nu cred că cineva și-ar mai permite o asemenea gafă de proporții. România, sunt absolut convins, că are capacitatea de a negocia orice cu Uniunea Europeană, cred că prezența lui Antony Blinken a reconfirmat ceea ce eu am spus de curând, că relația de securitate cu SUA este cea care va asigura dividendul economic pentru România“, a adăugat H. D. Hartmann.

„Momentan nu se vede! Să dea Dumnezeu! Nu din partea americană, dar eu mă gândesc la cât de bine reușim să ne sabotăm. Intră pachetul economic de ajutor și se oprește în păienjenișul birocratic și în tot felul de aprobări“, a completat Val Vâlcu.

„Opinia mea este că, oricât ar fi PNRR-ul de bine ascuns, nu cred că Bucureștiul va mai fi atât de îngăduitor cu aceste birocrații foarte leneșe în a gândi!“, a replicat H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Scenariul unui blackout în România. Ion Lungu (AFEER): Nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse și consum / video

Pericol energetic. Hartmann: România este departe de așa ceva. Nu suntem singuri!

S-a tot vorbit în ultima perioadă despre scenariul unui blackout în România, mai ales după bombardamentele ruse care au afectat infrastructura energetică din Ucraina și Republica Moldova. Jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu H. D. Hartmann, analist de politică externă, despre situația României în fața unui asemenea scenariu.

„Avem un deficit de 2.000 de megawați! Nu știm cum va fi iarna și acest război energetic nu pune pauză conflictului cu încălzirea globală? Noi am scos din utilizare două centrale fără să punem nimic în loc“, a punctat Val Vâlcu.

„Până la a nu mai polua, trebuie asigurate spitale, școli, grădinițe (...). trebuie energie pentru industrie. Oricâtă economie am face, dacă există un pericol...“, a spus H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Mari investiții în sistemul energetic național. Andronache (Transelectrica): Vom rezolva dorințe care erau dinainte de 1989

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel