Blinken, anunț de la București: Regiunea Mării Negre - componentă critică a apărării NATO; peste 3.000 de militari în România/ video

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, a declarat, marţi, la Bucureşti, secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

 

El a menţionat că, în prezent, sunt dislocaţi în România peste 3.000 de militari americani.

"Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, dar nu este un element de sine stătător. Continuăm să lucrăm pe această temă, bilateral, dar şi în contextul Alianţei", a punctat şeful diplomaţiei americane.

Blinken a spus că "Rusia a transformat părţi ale Mării Negre într-o zonă de război".

"Vedem rachete (lansate - n.r.) din nave de luptă către oraşe ucrainene, forţele ruse care blochează porturile din Ucraina şi au dus la ceea ce este cea mai gravă criză alimentară de ani de zile. Din fericire, datorită eforturilor importante ale ONU şi ale Turciei, am avut coridoarele de securitate din Marea Neagră. Desigur, România a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte exportul de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina către restul lumii. Aşadar, nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil", a subliniat Blinken.

Secretarul de stat american a remarcat contribuţia de 2,5% din PIB a României pentru Apărare, anume peste cele 2% din angajament şi a numit ţara noastră "contributor-cheie pentru securitatea din Marea Neagră", notează Agerpres.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră.

În cadrul evenimentului Aspen GMF Bucharest Forum 2022, secretarul general adjunct al NATO a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre securitatea din regiune.

Interviul va fi difuzat azi, 29.11.2018, de la ora 18:00, atât pe DefenseRomania, cât și pe platforma DC News.

În cadrul dialogului, Mircea Geoană va vorbi despre ministeriala NATO care are loc la București în aceste zile, dar și despre importanța Mării Negre, în contextul în care la summit-ul de la Madrid din această vară a fost recunoscută importanța strategică a Mării Negre.

Înaltul oficial român va discuta și despre provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, stat dependent energetic de Federația Rusă, care nu e membru NATO și care a cunoscut o serie de incidente deosebit de grave, după ce o rachetă rusească interceptată de Ucraina a căzut pe teritoriul ei iar alte rachete rusești au survolat ilegal teritoriul Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, Mircea Geoană va aborda subiectul agresiunii ruse din Ucraina și modul în care NATO va putea ajuta Ucraina în contextul iernii și în contextul strategiei ruse de a lovi infrastructura critică ucraineană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel