Război total în cazul Kovesi. O superputere poate schimba tabăra

Kovesi
Kovesi

Principalele forțe implicate în războiul care se desfășoară în România  au ajuns într-un punct fără întoarcere, odată cu inculparea Laurei Codruța Kovesi. 

Nu mai este posibil un armistițiu, iar finalul presupune anihilarea uneia dintre părți. Poziționarea celor patru actori principali a fost până acum foarte clară. Totuși, unul dintre aceștia ar putea schimba jocul, având mai multă libertate de mișcare față de ceilalți.

Din cele patru puteri angrenate în conflict, două sunt naționale, două supranaționale.  

Sistemiștii, după cum i-au definit adversarii lor, gravitează în jurul Palatului Cotroceni: PNL, USR, grupurile civice anti-PSD, semnatarii protocoalelor  din instituțiile de forță, servicii, Justiție. Mesajele date de președintele Iohannis  și de liderul PNL au fost limpezi: adevărul aparține dnei Kovesi, nu contează ce dovezi vor fi invocate de contestatarii ei, sau de alți procurori/judecători. Acuzațiile sunt, de fapt, manevre ale penalilor care atacă Justiția.  Nici nu este posibilă o altă abordare în cazul PNL-Iohannis. Existența lor politică este justificată doar de atacul la PSD și lupta pentru Justiția reprezentată de dna Kovesi. Dacă pică Kovesi, care mai e rostul lor?  În plus, așa cum bine observa dna Prună, dacă azi e arestată Kovesi, mâine ar putea fi arestat oricare dintre ceilalți. Nerespectarea hotărârilor CCR, protocoalele, completurile puse cu mâna, azi sunt definite drept acte eroice în salvarea statului de drept, mâine devin probatoriu pentru acuzația de abuz în serviciu.

Ciuma roșie, așa cum este șampilată alianța PSD-ALDE în campania de desființare online, nu mai are loc  de întors. Simpla înfrângere electorală nu e suficientă celor care îi contestă. Se cere desființarea PSD, arestarea liderilor, alungarea pesediștilor din țară. Ce să mai negociezi? Pe de altă parte, o nouă cedare, un nou pact de coabitare cu cei pe care i-au definit drept stat paralel ar fi imposibil de digerat de propriul electorat. După cum au observat singuri din experiența ultimilor ani, liderii PSD nu ar scăpa de cătușe, ci doar de electorat, dacă dau înapoi.

Comisia Europeană a omagiat fără rezerve realizările DNA în mandatul dnei Kovesi. Raportul MCV a fost elaborat de experții acestei instituții, care nu își poate imputa sieși abuzurile în serviciu, protocoalele secrete sau cine mai știe ce mărturii mincinoase.  Atât funcționarii care au girat-o pe dna Kovesi, cât și politicienii care au folosit-o ca exemplu, ar avea probleme dacă  s-ar dovedi la testul ADN că Jeanne d'Arc era soldat englez, nu slujitoare  a regelui Franței. În actualul context politic european și în prag de alegeri, cea mai convenabilă variantă pentru liderii europeni este desființarea suspectului de serviciu (PSD, guvernul corupt etc) și prezentarea dnei Kovesi drept o victimă a mașinațiunilor acestuia.

Statele Unite, aliatul nostru strategic, au inițiat cruciada anti-corupție. Ambasada a fost pentru DNA ceea ce este Augustin Lazăr pentru Laura Kovesi. Intervenția americană, de pildă,  a venit decisiv în 2012,  când emisarul dnei Clinton, Phillip Gordon, a tăiat nodul gordian la referendum, cu un scurt: susțin cele 11 solicitări ale lui Comisiei Europene. Totuși, nu se știe cum se vor poziționa oficial Statele Unite în cazul Kovesi.  La Bruxelles vorbim de sponsorii politici ai dnei Kovesi,  care nu pot accepta un alt adevăr fără costuri de  imagine și statut. La Washington, conducerea s-a schimbat, acum doi ani.  Echipa noului lider nu poate fi asociată cu aliații fostului secretar de stat. Dimpotrivă, Trump ar putea înțelege mai bine ce se întâmplă în România, fiindcă are aceleași gen de probleme, la el acasă. Întrebarea este cine mai ajunge pe peluza Casei Albe, să-i spună asta?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel