Protest în Piața Victoriei. Manifestanții nu vor aprobarea certificatului verde

Protest în Piața Victoriei. Manifestanții nu vor aprobarea certificatului verde   /    Sursă foto: Captură Antena 3
Protest în Piața Victoriei. Manifestanții nu vor aprobarea certificatului verde / Sursă foto: Captură Antena 3

Manifestanții au început să se adune în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva certificatului verde.

Potrivit Antena 3, câteva zeci de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva certificatului verde. Acesta ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de la ora 16:30.

Certificatul verde e criticat de președintele CNCD

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că nu există cadru legal pentru introducerea obligativităţii certificatului verde digital în România, asta deşi CNSU a aprobat folosirea lui în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la 1000 de locuitori. 

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 și 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege.

În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptată de Parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări.

Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern, care este act administrativ al admistrației centrale, și nici prin Ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiționalități”, a declarat Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, citat de B1.ro. 

CNSU a aprobat folosirea certificatului verde 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 16 septembrie 2021 Hotărârea numărul 70 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Principalele modificări propuse vizează:

a) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, astfel:

- Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori;

- Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție (citește continuarea AICI);

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel