Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Protest diaspora. Iohannis, în Piața Victoriei. Borza: Picătura care umple paharul - video

Remus Borza
Remus Borza

Românii care lucrează în străinătate s-au întors în ţară pentru mitingul care se va desfășura vineri, 10 august, în Piaţa Victoriei. Remus Borza consideră că liderii politici nu ar trebui să contamineze, prin participare, manifestația de suflet a diasporei românești.

„Națiunea română din interiorul granițelor trebuie să manifeste nu doar simpatie, ci și respect și recunoștință față de diaspora, care are tot dreptul de a se întoarce acasă și de a cere să fie respectată de către instituțiile statului. Este un drept cetățenesc de a ieși în stradă pentru a-ți spune oful. Dar reforma statului și a marilor sisteme publice nu se face în stradă și nici cu strada", a spus deputatul Remus Borza în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de joi.

„În primul rând, nu sunt de acord cu cei care demonizează diaspora, cu cei care pun etichete jignitoare. În al doilea rând, să nu uităm că noi, ca popor, trăim bine și datorită românilor plecați din țară în urmă cu 10-15 ani. Românii din afara granițelor țării au trimis acasă, doar în ultimii zece ani, peste 55 miliarde euro, iar în ultimii 20 de ani, aproape 100 miliarde euro, de două ori mai mult decât valoarea investițiilor străine directe. Altfel spus, „căpșunarul" român este cel mai mare investitor al României.

În afară au plecat oameni tineri și harnici, oameni curajoși și cu inițiativă. Trântorii au rămas în țară. Trăiesc din ajutoare sociale, plătite cu prea multă generozitate de statul român din impozitele celor care muncesc și creează plus valoare. Avem aproape 4 milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. În originala noastră democrație și tranziție spre economia de piață, peste noapte s-au trezit șomeri. Fabricile, uzinele, combinatele unde lucrau au fost falimentate pentru a face loc multinaționalelor și mall-urilor. România a cunoscut cel mai agresiv proces de dezindustrializare. În '89, aveam 8,1 milioane de salariați, acum avem 4,9. În acest context economic și social nefavorabil, milioane de români au fost constrânși să ia calea pribegiei.

Într-o proporție covârșitoare de peste 90%, diaspora românească reprezintă o forță și o masă de câteva milioane de români cu un spirit civic extrem de dezvoltat. „Stranierii" au tot dreptul să vină și să ne dea lecții de moralitate, democrație, dar și de viață. Sunt cu un pas înaintea noastră. Își câștigă banii cu trudă și de multe ori cu multă umilință, pentru că asistăm, din păcate, la exploatarea cetățenilor români care muncesc în condiții greu de imaginat în țările de adopție. Din bruma lor, trimit, în fiecare lună, bani celor rămași acasă. Mulți investesc în piața imobiliară din România, își construiesc case sau își cumpără apartamente. Este o investiție păguboasă, pentru că foarte puțini se vor întoarce în România. Au prins deja rădăcini în Spania, Italia, Franța, Marea Britanie. Copiii lor s-au născut, urmează școli sau se căsătoresc în aceste țări.

Dacă am reuși să convingem măcar 100.000 de români să se întoarcă în țara în care s-au născut, ar fi un real câștig din punct de vedere social, economic și moral. Au un know-how de care noi, cei rămași în țară, avem atât de multă nevoie. Trăiesc de mulți ani în societăți normale, în care munca este prețuită, în care libertățile și drepturile cetățenești sunt respectate. Trăiesc în țări în care sistemul de învățământ este incomparabil, superior celui românesc, nereformat de mai bine de 50 de ani. În țări în care au acces la un sistem de sănătate public și privat performant. Ce să caute în România? Să moară cu zile prin spitalele publice? Să trăiască sub imperiul fricii, intoleranței, învrăjbirii, delațiunii și abuzurilor instituțiilor statului?", a spus deputatul Remus Borza.

Risc uriaș pentru imaginea diasporei

„Părerea mea este că în Piața Victoriei se vor strânge în jur de 100.000 de români. Îmi doresc să fie o manifestație pașnică, însă mă tem că vor și persoane care vor compromite imaginea și onorabilitatea diasporei românești. Vor fi mulți infiltrați, acoperiți și manipulați, care, prin comportamentul lor, instigarea la acte de violență, vandalism, schimbarea prin forță a Guvernului și a ordinii constituționale, vor anatemiza diaspora românească", consideră Remus Borza.

Iohannis, în Piața Victoriei

În presă s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis ar putea participa la mitingul diasporei. Remus Borza consideră că ar fi o greșeală. „Iohannis nu cred că va veni la miting. Dacă vor fi acte de violență și vandalism, își va da singur foc la căruță. Ar fi picătura care ar umple paharul și ar da apă la moară coaliției de guvernare să-l suspende pe președinte pentru înaltă trădare. Toți liderii politici ar trebui să stea acasă și să nu contamineze, prin participare, o manifestație de suflet, patriotism și spirit civic a diasporei românești", a concluzionat Remus Borza.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel