Profesorul Vlad Ciurea, despre cum Sars-Cov-2 rămâne în creier multă vreme după vindecare: Apa trece, pietrele rămân. Te cutremuri când auzi

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre urmele pe care le lasă Covid-19 după vindecare, explicând cum ajunge virusul în creierul uman.

„Exact cum spune în limba română – „apa trece, pietrele rămân”. Acest virus s-a încantonat foarte bine și stă liniștit, hai să zicem latent și în anumite momente, mai ales la persoanele cu risc, cu alte afecțiuni, acest virus își face activitatea.

S-a constatat că persoanele peste 65 de ani care trec prin Covid, după aceea au dezvoltat accidente vasculare. Nu erau predispuse. Alții au evoluat spre sindroame neurologice de diferite forme, degradare. Se așteaptă ca unele cazuri, ce spun datele din literatură și din nefericire am văzut și eu vor merge către acea boală cu neamțul căreia nu vreau să-i spun numele (Boala Alzheimer n.red.). Te cutremuri când auzi că acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare, spre boala uitării.

La persoanele predispuse spre aceste afecțiuni poate să ducă la o degradare cerebrală. În câteva luni vom ști sigur, dar este un mare semn de alarmă. Mai bine prevenim decât să tratăm această boală pentru că încă nu le știm pe toate, chiar cu toate eforturile din întreaga lume.

Cum ajunge virusul în creierul uman

 

Sunt două căi prin care virusul ajunge în creier – calea hematogenă, prin plămâni, a trecut în alveole, din capilarele alveolare în sânge și ajunge în creier; sau prin cea de-a doua cale – aerian, prin nas se duce exact în bulbii olfactivi și ajunge direct în mijlocul creierului, din cauza asta ai dispariție de miros, iar lângă centrii mirosului sunt centrii gustului. Dacă ați observat, am văzut și eu la diferite persoane, că aceasta a fost persistentă – trei luni, șase luni – și odată cu ameliorarea stării generale a revenit și gustul și mirosul.

Eu n-am avut pierdere nici de gust, nici de miros, m-am și mirat. Mi s-a spus, „"Știți, dumneavoastră ați purtat mască 24 de ore din 24, de acceea ați fost mai protejat și de aceea virusul nu v-a atacat pe linie aerogenă”.", a spus Vlad Ciurea la Digi24.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy