Primul pasager depistat cu coronavirus de către câinii polițiști de pe aeroportul din Sibiu

Primul pasager depistat cu coronavirus de către câinii polițiști de pe aeroportul din Sibiu / Foto: Facebook Aeroportul Internațional Sibiu
Primul pasager depistat cu coronavirus de către câinii polițiști de pe aeroportul din Sibiu / Foto: Facebook Aeroportul Internațional Sibiu

Câinii special dresați de pe aeroportul din Sibiu au identificat primul pasager cu coronavirus.

UPDATE:

Prefectura Sibiu revine cu precizări după informarea IGPR despre pasagerii cursei Wizz Air din Madrid intrați în carantină. Câinii dresaţi să detecteze „mirosul de COVID” au semnalat 3 persoane ca fiind infectate. Ceilalți nu aveau vaccinul făcut, transmite Mediafax.

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan, la cursa Wizzair Madrid - Sibiu aterizată în noaptea de vineri spre sâmbătă câinii prezenți în Punctul de Trecere al Frontierei din Aeroportul Internațional Sibiu Sibiu au detectat 3 pasageri ca fiind pozitivi de SARS CoV-2.

În urma acestui fapt, persoanele au fost retrase din grup, li s-a explicat motivul pentru care au fost oprite și au așteptat până la procesarea întregului zbor. Ulterior, cu acordul lor, pentru 2 pasageri s-au facut teste rapide, antigen.

Primul pasager, un bărbat în vârstă de 47 de ani, în urma testării a primit rezultat pozitiv. Acesta prezenta schema de vaccinare completă din data de 22.07.2021 (17 zile). Având în vedere că prezenta tuse seacă și subfebrilitate (37,8) cu acordul lui, a fost solicitat un echipaj de la ambulanță pentru a fi transportat la UPU Sibiu în vederea efectuării investigațiilor de specialitate. Acolo, i-a fost recoltat un alt test Rapid- AG și acesta a ieșit pozitiv. Ulterior s-a recoltat și un test RT-PCR, care a avut rezultat pozitiv. În urma analizelor, radiografiei și a consultului de boli infecțioase, s-a solicitat ambulanța de transport la domiciliul lui din județul Alba.

 

Și al doilea pasager, carantinat deși testul a fost negativ



Al doilea pasager, un bărbat în vârstă de 24 de ani, asimptomatic, a fost testat cu test Rapid - AG, rezultatul fiind negativ. Având în vedere faptul că nu era vaccinat, a fost carantinat la domiciliu cu recomandare de efectuare test RT-PCR în ziua 5 de carantină.

În ceea ce privește al treilea pasager, s-a constat că în data de 17.07.2021 a fost declarat vindecat întrucât au trecut 14 zile de la data primirii rezultatului pozitiv. Pentru ambii pasageri testați, Direcția de Sănătate Publică Alba a fost anunțată în vederea monitorizării și efectuării anchetei epidemiologice, întrucât ambii pasageri aveau domiciliu pe raza județului Alba.

În aeronavă au fost un număr de 151 de pasageri din care un număr de 22 de pasageri au fost plasați în carantină la domiciliu și un pasager în izolare. Andreea Ștefan a spus că pasagerii au intrat în carantină pentru că nu aveau vaccinul făcut, în condițiile în care Spania se află în zonă roșie.

Știrea inițială:

Pentru prima dată în România, un bărbat din judeţul Alba a fost depistat cu COVID-19, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat, în Aeroportul Internaţional din Sibiu, unde pasagerul a ajuns de la Madrid, fiind vaccinat cu două doze de imunizare, a declarat pentru Agerpres, directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.

"Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată. Persoana depistată pozitiv avea cele două doze de vaccin făcute.", a precizat Chelcea.

Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar. În aeronava care a sosit vineri noaptea de la Madrid la Sibiu, câinii poliţişti au indicat ca suspect de COVID-19 şi un al doilea pasager, însă acesta a fost testat negativ.

Aeroportul Internaţional din Sibiu, singurul din România care are câini antrenați



Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri. Animalele au fost antrenate luni de zile folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.

Instructorii asigură că aceşti câini nu au cum să muşte vreun pasager şi nu reprezintă vreun pericol nici pentru persoanele alergice deoarece animalele nu pot ajunge cu botul efectiv la om, ci îl pot doar mirosi printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri. Astfel de câini antrenați sunt deja folosiți de mai mult timp și pe alte aeroporturi mari ale lumii.

VEZI ȘI: Mai buni ca un test PCR: câinii antrenați să depisteze COVID-19 în mai puțin de o secundă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel