Primarul din Târgu Mureş: Lucrările la şcoli, stopate; elevii, afectaţi de bugetul trunchiat de consilierii UDMR

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat miercuri, într-un comunicat de presă, că municipalitatea este nevoită să stopeze toate lucrările la unităţile de învăţământ, după ce majoritatea din Consiliul Local, deţinută de UDMR, a decis reducerea cu până la 70% a finanţării la unele capitole bugetare, deşi a votat bugetul iniţial în baza căruia au fost semnate contractele.

"Tragem un semnal de alarmă şi vă supunem atenţiei faptul că peste 25.000 de elevi din Târgu Mureş vor fi afectaţi de bugetul trunchiat de consilierii locali ai UDMR şi votat pe data de 1 august 2019 (...) Deşi ne aflăm în plină vară, moment în care Primăria Târgu Mureş efectua lucrări de reabilitări, reparaţii, dezinfecţii sau recondiţionări la unităţile de învăţământ, pentru ca elevii, cadrele didactice şi nu în ultimul rând părinţii să poată începe cu dreptul noul an şcolar în luna septembrie, suntem nevoiţi a stopa orice fel lucrare. Reabilitarea Colegiului Naţional 'Al. Papiu Ilarian' este stopată din lipsa finanţării, deşi municipalitatea avea în plan finalizarea lucrărilor până pe data de 3 octombrie 2019, când sărbătorim Centenarul Colegiului. Reabilitările programate a se desfăşura la Colegiul Naţional 'Unirea', la Şcoala Gimnazială 'Europa', la Şcoala Gimnazială 'Nicolae Bălcescu' şi lista poate continua, vor fi grav afectate de diminuările bugetului. Dotarea cu echipamente a Şcolii de Arte şi Meserii este blocată, serviciile de pază în unităţile şcolare nu mai au finanţare. Direcţia şcolii are nu mai puţin de 100 de solicitări, înregistrate în lunile iunie şi iulie - atât în scris cât şi verbal - prin care ni se solicită diferite intervenţii - fie că e vorba de reparaţii ale sălilor de curs, mobilier, înlocuire sisteme de încălzire, reparaţii acoperiş, grupuri sanitare sau parchet şi putem continua", a arătat Dorin Florea.

Edilul i-a invitat pe consilierii locali care şi-au asumat prin semnătură şi prin vot rectificarea bugetară să răspundă în faţa părinţilor, a dascălilor şi elevilor.

"Asistăm în premieră la unele lucruri, care deschid calea unor abuzuri nepermise, ilegale şi care aduc atingeri grave imaginii oraşului şi intereselor cetăţenilor. Fac referire la ceea ce s-a întâmplat în decursul ultimelor săptămâni, când prin şedinţe succesive, unii consilieri locali au pus la cale blocarea oraşului prin bătaia de joc la adresa bugetului. Interesant de observat este faptul că aceeaşi consilieri locali au votat iniţial bugetul, care oricum faţă de 2018 a fost cu 60 de milioane mai mic. Pe baza bugetului iniţial votat au fost demarate lucrări, sunt contracte semnate, proceduri în derulare, instituţii în funcţiune care sunt grav afectate de tăierile aleatorii ale bugetului, fără nicio analiză prealabilă, doar la indicaţia liderului UDMR. Doresc să specific că niciodată de când sunt primar nu a existat vreo sincopă la adresa bugetului, n-a existat vreo clipă periclitarea angajamentelor luate şi n-a existat niciodată ca un buget să nu fie executat corect, la timp", a subliniat primarul din Târgu Mureş.

Acesta a susţinut că prin situaţia de la Târgu Mureş doreşte să atragă atenţia asupra faptului că România îşi descoperă pe zi ce trece viciile legislative.

"În acest palier cu decizii, determinate de ură - ca întregile manifestări ce caracterizează vieţile politice din România de astăzi - se înscrie şi Târgu Mureşul. Atrag atenţia asupra repercusiunilor votului din 1 august 2019, deoarece şcolile nu vor avea bani de funcţionare, societăţile care au lucrări în derulare, vor fi nevoite să le sisteze deoarece nu sunt prevăzuţi bani până la finele anului. Este un fapt ce a trecut neobservat, însă această practică ticăloşită trebuie analizată, deoarece acest lucru devine în România o practică, neţinându-se cont că la mijloc sunt cetăţenii. Îi atenţionez pe consilieri că bugetul nu este al UDMR-ului, bugetul oraşului se face şi se execută prin acte administrative", a precizat primarul.

Dorin Florea a mai arătat că prin reducerea cu până la 70% a finanţării la unele capitole bugetare vor fi afectate şi numeroase lucrări de infrastructură, modernizarea parcurilor de joacă pentru copii, parcările de la spitale, iluminatul public şi funcţionarea semafoarelor pentru care sumele sunt insuficiente pentru achitarea facturilor, anveloparea blocurilor, sprijinirea tinerelor mame, precum şi pe cei peste 2.000 de sportivi legitimaţi la CSM Târgu Mureş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel