Președintele din Kosovo acuză Rusia că destabilizează Balcanii

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

După cum se știe, Serbia este un puternic aliat al Federației Ruse în zona Balcanilor. În acest sens, Vjosa Osmani, președintele din Kosovo, acuză Moscova că încearcă să destabilizeze întreaga zonă.

Preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a acuzat joi Rusia că se foloseşte de Serbia, aliatul său tradiţional, pentru a destabiliza Balcanii, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Moscova în privinţa crizei ucrainene, relatează Reuters.

Rusia, care susţine de mult timp Serbia în dezacordurile sale cu Occidentul, nu recunoaşte Kosovo ca stat independent şi i-a blocat aderarea la ONU. Kosovo, la fel ca Ucraina, speră să adere în cele din urmă la NATO şi Uniunea Europeană.

Kosovo, unde majoritatea populaţiei este formată din etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008.

"Astăzi, Kosovo, regiunea şi întreaga lume se confruntă cu pericole cauzate de cursul agresiv al Rusiei", a declarat Vjosa Osmani în parlament, într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 14 ani de la independenţă.

Preşedintele kosovar a spus că Rusia se foloseşte de Serbia, "aliatul său tradiţional", pentru "a destabiliza regiunea balcanică".

Tensiunile dintre Pristina şi Belgrad în privinţa modului în care Kosovo îi tratează pe cei circa 120.000 de etnici sârbi care locuiesc pe teritoriul său sunt un obstacol serios, alături de factori precum corupţia endemică, în calea eforturilor ţării de a adera la NATO sau UE.

Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropierea graniţei sale cu Ucraina, stârnind temerile Occidentului privind o invazie. Joi, SUA şi-au reiterat avertismentul că un război este iminent.

Moscova neagă orice plan de invazie, dar încearcă să obţină mai multe garanţii de securitate din partea Occidentului, inclusiv oprirea extinderii NATO spre Est, scrie Agerpres.

Rusia cere din nou retragerea trupelor NATO din România

Rusia a declarat joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri militare-tehnice dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.

Într-un document de 11 pagini prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu s-au implicat în preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.

„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea... Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document, potrivit textului publicat de către agenția de știri TASS.

De asemenea, Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o ​​în răspunsurile scrise de joi (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel