Președintele CNR, Sorin Câmpeanu: Examenele, preponderent online în acest an

Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, face o declarație tranșantă privind modul în care se pot susține examenele de semestru, de finalizare a studiilor și de admitere, în acest an.

”Ca om care s-a construit pe dorința de echilibru, nu pot face altfel decât să împărtășesc aceste aspirații tuturor. Am trăit două luni grele, care au generat, că recunoaștem sau nu, efecte fizice și psihice complexe. Pentru noi toți! Pentru elevi, studenți, părinți - dar și pentru profesori!

Fie că vorbim de persoane, fie că vorbim de instituții, trebuie să recunoaștem că nu am fost pregătiți pentru un scenariu de viață atât de privativ. Unii au reușit să traverseze mai lin aceasta perioadă, alții au avut reacții mai vehemente. Cred că nimeni nu e de blamat! Toți am fost speriați întru câtva, toți am avut momente de cumpănă. Nu toți am știut să le gestionam adecvat”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o declrație de presă dată publicității sâmbătă.

Examenele, preponderent online, în acest an

”Întoarcerea la normalitate este dorința tuturor, continuă prof. Cîmpeanu. Ne-am "săturat" să luptăm pentru a ne adapta la această "nouă normalitate" și refuzăm să credem că așa ne vom continua viața!


Examenele de semestru, de an, de finalizare studii și de admitere trebuie susținute preponderent online! Acolo unde totuși nu se poate din motive o obiective, va trebui o atenție foarte mare pentru respectarea tuturor regulilor de distanțare socială.


Ca președinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, că președinte al CNR, ca președinte al celei mai mari rețele academice, AUF - ce cuprinde 1000 de universități din 118 țări, ca rector al unei universități cu peste 10.000 de studenți și peste 1000 cadre didactice și personal didactic auxiliar - vă mărturisesc că este mai greu decât ne-am fi putut aștepta!
Depinde de experiența și dedicația profesorului, precum și de aria sa de expertiză ca să elaboreze teme/subiecte creativ, nu repetitiv.

Poate că asta este o șansă și o provocare extraordinară pentru profesorii români...Sunt convins că profesorii au acest potențial! Cel mai simplu în fața unei provocări este să renunți, să reacționezi vehement, poate chiar nervos, să consideri că nu TU trebuie să-i faci față. Să arunci vina pe ceilalți, care nu te au instruit cum să faci...

Anul școlar și universitar trebuie să se încheie! Am plătit deja costuri mari - un an din viața tinerilor noștri ar însemna mult prea mult”, se arată în declarația profesorului Cîmpeanu.

 

Discrepanțele din evaluări nu se pot soluționa acum


”Suntem conștienți că există discrepanțe în modul de evaluare/notare în școlile românești, dar acestea, din păcate, nu se pot soluționa ACUM, pe moment. Am convingerea că fiecare director de școală, liceu sau fiecare decan ori rector - știe să DISCEARNĂ. Am încredere că nimeni nu-și dorește să escaledeze riscuri care nu sunt absolut necesare ori întemeiate.
Am suferit cu toții destul stând acasă pentru a ne expune nejustificat familiile. Așadar, cum niciun îndemn la echilibru, bună cuviință și calm nu cred că prisosește, la asta îi îndemn pe toți: elevi, studenți, părinți - dar mai ales pe profesori!
Fiecare sistem de învățământ își decide regulile și procedurile proprii, însă nu trebuie să uitam că situația este diferită în fiecare țară, că nu avem același nivel de răspândire a virusului. Este extrem de important să acționăm cu responsabilitate, fiecare dintre noi la nivelul lui. Nu ne permitem să nu ne luptăm pentru tineri, care sunt de fapt viitorul nostru, al tuturor. Este nevoie de multă creativitate și multă voința pentru a găsi soluțiile cele mai bune de a merge înainte respectând pe ceilalți și pe noi, asigurându-ne că măsurile de protecție sunt respectate așa cum ne recomandă întreaga comunitate a medicilor și cercetătorilor în domeniu.
Nimeni, din România sau din alte țări, nu poate avea garanții certe că s-au luat hotărârile cele mai bune într-o situație atipică, fără precedent în "epoca modernă".
Istoria va dovedi... În educație deciziile de azi se traduc prin efecte peste ani. COVID-19 ne învață pe toți că trebuie să progresăm! Păstrând distanța...”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel