PREMIERĂ privind COVID-19. Savanții de la Chișinău au făcut anunțul

O premieră privind cercetările virusului Sars-Cov-2 a avut loc la Chișinău. Iată ce au reușit să facă cercetătorii de la Universitatea de Medicină.

Cercetătorii de la Chişinău au înregistrat o premieră în lupta cu noul coronavirus. Aceștia au reuşit să secvenţieze complet genomul SarsCov2, iar datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare internaţional. Autorii lucrării sunt mai mulţi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu". Acum, rezultatele sunt minuţios analizate, iar scopul final al tuturor este să înţeleagă cum să ajute la eradicarea virusului.

Savanții au reușit să obțină tabloul geografic al tulpinilor de SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul Republicii Moldova. În total, pentru secvenţierea completă a genomului viral SarsCov2, la laboratorul din Italia au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienţi cu diferite forme clinice, din diverse zone ale Republicii Moldova. Într-un final, patru dintre acestea au fost secvenţiate complet. Savanţii vorbesc despre o mare realizare, care le va permite să fie cu un pas înaintea Covid-19.

„Putem aprecia care este diversitatea virusului în populaţia RM. Am putea face unele prognozări şi aprecieri a procesului de evoluare şi reprezentativitate în RM. Secvenţierea are un rol foarte important de a aprecia gradul de mutaţie. Oare mutaţii modifică virulenţa virusului sau nu? Îl face mai virulent sau din contra devine mai puţin virulent. Este şi o altă problemă. Dacă persoanele care au fost bolnave şi o nouă formă mutantă apare oare persoanele date vor mai face un coronavirus sau nu?”, a spus Stanislav Groppa, academician la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu".

 

Ce au demonstrat studiile?

Cartografierea tulpinelor de SARS-CoV-2 a arătat că, de exemplu, zona de sud a ţării este lider la capitolul îmbolnăviri, iar în regiunea de nord se înregistrează tot mai multe decese. Mai mult, rezultatele cercetării arată că în Republica Moldova virusul se manifestă puţin diferit faţă de alte state. „La nivel monidal sunt raportate cazuri de infectare mai frecvent prin bărbaţi cu o pondere de 52%. Dar în Republica Moldova se înregistrează mai frecvent infectări printre femei. La 10 mii populaţie avem o morbiditate de 160 cazuri faţă de 104 înregistrate la bărbaţi”, a spus Angela Paraschiv, şef al catedrei de Epidemiologie în cadrul universității.

Cercetarea savanţilor de la Chişinău e cu atât mai relevantă cu cât se înregistrează o nouă creştere a numărului de infectări. De fapt, Republica Moldova a ajuns, deja, pe locul şapte în Europa la capitolul morbiditate, având de două ori mai multe cazuri, raportate la populaţie, decât România. Premiera de la USMF a devenit posibilă datorită colaborării cu Centrul Internaţional de Inginerie Genetică din Italia. Toate datele colectate sunt stocate în cadrul unei iniţiative ştiinţifice globale care oferă acces la datele genomice ale virusurilor gripale şi noului coronavirus, potrivit TVRMoldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel