Prejudiciu de până la 1 milion de euro, fără răspundere penală? Procurorul Florența care dă peste cap ”supapa” inculpaților. Nu va mai fi varianta finală

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cei acuzați de o evaziune fiscală până la un milion de euro ar putea scăpa de răspundere penală, dacă achită prejudiciul. 

Procurorul general al României, Alex Florența, spune că, în sine, demersul nu este greșit, dar limita este... o discuție. 

"Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie. În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puţin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip, în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară, ar trebui, la rândul lor, defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale", a declarat Alex Florenţa, marţi, la TVR Info, conform Agerpres. 

Acesta susține că-n momentul de față ar exista un tipar al inculpaților de evaziune fiscală: așteaptă până aproape de terminarea procesului, care poate dura până la 5 - 6 ani, ca apoi să apeleze la achitarea prejudiciului pentru a beneficia de reducerea pedepsei sau exonerarea de răspundere. Prin urmare, această achitare a prejudiciului ajunge să fie, pentru acuzat, o variantă finală de luat în calcul, nicidecum o răspundere inițială. Procurorul Florența vine astfel cu o propunere inedită: penalizarea aplicată inculpatului să depindă și de momentul în care achită prejudiciul. 

”Dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie aşezat mai corect, mai bine aprofundat şi eventual cu creşterea acestor sancţiuni care se adaugă prejudiciului integral, în funcţie de momentul în care intervine manifestarea de voinţă. Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare - pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare suplimentare - să spunem, un 50%. Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar faţă de prejudiciul iniţial", a spus procurorul general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel