OUG, legile Justiţiei. Orban, scrisoare trimisă Comisiei de la Veneţia

Raluca Turcan și Ludovic Orban
Raluca Turcan și Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a informat, joi, Comisia de la Veneţia, printr-o scrisoare adresată preşedintelui şi secretarului general al acestui for, Gianni Buquicchio şi Thomas Markert, în legătură cu Ordonanţa care modifică legile Justiţiei. 

"PNL, în calitate de iniţiator la nivelul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneţia de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei din România, ne considerăm îndreptăţiţi moral să vă aducem la cunoştinţă următoarele aspecte privitoare la evoluţia modificărilor legislative din ţara noastră, operate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 92/2018, iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În primul rând, învederăm faptul că Tudorel Toader, actual ministru al Justiţiei, s-a folosit în repetate rânduri - atât domnia sa, cât şi reprezentanţii majorităţii guvernamentale - de calitatea de membru al Comisiei de la Veneţia pentru a legitima public soluţii legislative cel puţin controversate. În mod similar, şi în cazul OUG 92/2018 ministrul Justiţiei a justificat adoptarea OUG prin faptul că a avut discuţii prealabile cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia", se arată în scrisoarea transmisă joi Agerpres. 

Explicaţiile lui Ludovic Orban

Orban explică în scrisoare că ministrul Justiţiei "a lăsat să se înţeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul legilor Justiţiei prin OUG, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneţia pentru a acredita la nivelul opiniei publice româneşti faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneţia din raportul preliminar dat publicităţii în 13 iulie 2018". 

"Este important de menţionat faptul că, potrivit procedurii legislative din România, actele normative care vizează sistemul judiciar trebuie să beneficieze de avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu atât mai mult atunci când vizează chiar această instituţie. Or, adoptarea OUG 92/2018 s-a făcut înainte de a fi primit un aviz din partea CSM, fie pozitiv, fie negativ, în condiţiile în care proiectul actului normativ a fost înaintat CSM vineri, 12 octombrie, iar OUG a fost adoptată de Guvern luni, 15 octombrie. De altfel, această conduită a Guvernului, precum şi a majorităţii guvernamentale este recurentă în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii", punctează Orban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel