Pfizer, sigur și eficient la copiii cu vârsta între 12 și 15 ani. Gheorghiță: Doza e aceeași ca la adulți

Vaccin coronavirus / Foto Pexels
Vaccin coronavirus / Foto Pexels

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, se așteaptă ca, în următoarele două luni, să fie acordată autorizația pentru vaccinarea grupei de vârstă 12-15 ani, după ce reprezentanții Pfizer/BioNTech au anunțat că testele arată o eficiență a vaccinului de 100 la sută în cazul copiilor.

Valeriu Gheorghiță a explicat, miercuri, la Digi 24, că doza în cazul copiilor va fi aceeași ca și la adulți și a spus că efectele adverse observate nu au fost altele decât cele deja consemnate de producător. În 80 la sută dintre cazuri, a fost vorba despre reacții locale, la locul vaccinării.

Pfizer/BioNTech a anunțat, miercuri, că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de 100 la sută în cazul copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani. Pfizer/BioNTech speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an școlar. În paralel, a început un studiu și pentru grupa de vârstă 6 luni - 11 ani. 

„Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni atât FDA, cât și Agenția Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă și foarte probabil că, din al treilea trimestru al acestui an, vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță. „Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică”, a subliniat medicul. „În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei”, a adăugat Gheorghiță.

El a precizat că doza este aceeași ca la adulți, de 0,3 ml, ceea ce înseamnă că nu se schimbă cu nimic modalitatea de administrare și dozajul. „Practic, putem să continuăm și să includem și această grupă de vârstă (în campania de vaccinare - n.r.), după ce vom avea autorizarea de punere de piață”, a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel