Peste un miliard de doze de vaccin anti-COVID, administrate în întreaga lume. 12 ţări nu au început încă vaccinarea

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în întreaga lume.

La mai puţin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă în decembrie, peste un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în întreaga lume, potrivit unei numărători realizate de AFP, transmite Agerpres.

Cel puţin 1.002.938.540 de doze au fost injectate în 207 de ţări sau teritorii, conform acestui bilanţ întocmit pe baza datelor oficiale.

Topul țărilor cu cele mai reușite campanii de vaccinare

Mai mult de jumătate din total (58%) au fost administrate în trei ţări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) şi India (138,4 milioane). Dar, raportat la populaţie, Israelul este liderul, circa şase din zece israelieni fiind deja complet vaccinaţi.

Urmează în plutonul din frunte ţări ca Marea Britanie (49% din populaţie a primit cel puţin o doză), Emiratele Arabe Unite (peste 51%), Statele Unite (42%), Chile (41%), Bahrein (38%) sau Uruguay (32%).

În Uniunea Europeană, 128 de milioane de doze au fost administrate la 21% din populaţie. Cu mult în statele Maltei (47%) şi Ungariei (37%), campioane ale celor 27, ţările cele mai populate din UE se situează în jurul mediei europene: Franţa (20,5%), Germania (22,6%), Italia (19,9%) şi Spania (22,3%).

În timp ce doza cu numărul 500 de milioane a fost administrată după patru luni, la 25 martie, a durat mai puţin de o lună pentru a dubla datele.

12 ţări nu au început încă vaccinarea



Dacă majoritatea ţărilor sărace au început să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţia Cepi), vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu "venituri ridicate" în sensul definit de Banca Mondială, unde locuieşte 16% din omenire, dar concentrează 47% din dozele injectate în lume.

Ţările cu venituri mici se mulţumesc deocamdată cu 0,2% din doze.

Pe glob, 12 ţări nu au început încă vaccinarea: şapte în Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei în Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti).

În pofida controverselor al căror obiect este, vaccinul AstraZeneca/Oxford este cel mai răspândit în lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, 75%). El devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik-V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin 21, 10%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel