Pașaportul COVID este introdus, deja, în mai multe țări. De ce se opune guvernul

Pașaportul COVID nu doar că este conform cu legislația europeană, dar a fost deja introdus de multe țări. 

Introducerea unui certificat de vaccinare COVID nu încalcă drepturile omului, sau legislația comunitară. Fiindcă limitarea accesului sau a circulației sunt legale, într-un context cum este cel pandemic. Însă, acestea sunt inacceptabile din punct de vedere social și politic, dacă le legăm de vaccinare. Măsura, în momentul de față, ar institui o obligație persoanei (prezentarea unui certificat de vaccinare) care nu are acces la vaccin. 

Certificatul de testare, soluția pentru controlul pandemiei

Dar, limitarea accesului în funcție de certificatul de testare COVID nu numai că este în vigoare, dar a și dat cele mai bune rezultate în controlul pandemiei.

Fără să prezenți un test COVID nu poți în intra în zeci de țări, sau nu poți participa la diferite evenimente, de la negocierile pentru formarea guvernului, în România, la concertele cu public din Dubai.

Nimeni nu a pus în discuție discriminarea în cazul testării și spre deosebire de vaccin, unde nu sunt suficiente doze disponibile, în cazul testelor se poate răspunde la solicitări.

”Pașaportul COVID”, valabil 24/48 de ore, ar fi singura soluție rezonabilă pentru reluarea activităților economice și culturale. În baza unui certificat negativ în urma testării, o persoană ar putea participa la reuniuni de afaceri, la concerte sau piese de teatru, la evenimente publice sau private, cum ar fi nunți, botezuri, petreceri.

Modelul Dubai e doar pentru țări care vor creștere economică, nu dezastru ca în România

Industria turistică funcționează la capacitate maximă în Emirate, de exemplu, unde și rata infectărilor este ținută sub control prin testare. La noi, doar închiderea restaurantelor în noaptea de Anul Nou a produs industriei HORECA pierderi de 5 miliarde de lei. Blocajul din ”industria” nunților, închisă de pandemie, a redus venituri nu doar în restaurante, ci și în industria mobilei sau a construcțiilor, unde mergea ”darul”, a blocat startul în viață a mii de tinere familii.

Explozia de frustrare din noaptea de Revelion, manifestată prin canonada artificiilor, anunță exploziile sociale care pot urma din cauza crizei. Poate că guvernelor PNL prea puțin le pasă dacă artiștii ori restauratorii mor de foame, dar  constricția economică reduce încasările bugetare pe care doresc să le dijmuiască. Și reduce șansele de a-și păstra mandatele.

Înverșunarea cu care actuala guvernare se opune testării, singura soluție rapidă de relansare economică, este inexplicabilă.

Pare a fi mai degrabă strategie, decât prostie, în măsura în care încearcă deliberat să distrugă turismul, HORECA și activitățile culturale din țară, profitând de pandemie.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel