EXCLUSIV  Paracetamol și Clorochină, automedicație pentru COVID-19? Dr. Cătălin Apostolescu: ”Este o PROSTIE!”. Care sunt RISCURILE

pastilemedicamente dece
pastilemedicamente dece

Cătălin Apostolescu, şeful compartimentului Boli emergente de la Institutul Matei Balş, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre autoadministrarea de medicamente în această perioadă și despre riscurile automedicației. Iată ce a spus acesta despre Paracetamol, dar și despre Clorochină, ca tratamente pentru COVID-19. 

"Automedicația este o prostie, o prostie standard, nu este nou apărută în condițiile epidemiei de COVID-19. Pacientul are cunoștințe minime sau chiar zero despre un medicament. Simpla citire a prospectului medicamentului nu îl face pe un om să înțeleagă eficacitatea, indicațiile și pericolele  pe care le ridică un medicament. De aceea, de-a lungul deceniilor, s-a tot spus populației această idee: Nu vă automedicați! În condițiile isteriei provocate de coronavirus, bineînțeles că acest lucru ia amploare și mai mare și din păcate nu prea avem cum să-l scopăm, decât retrăgând anumite medicamente de pe piață pentru a-i proteja pe oameni împotriva abuzului de medicamente și a reacțiilor adverse care pot să apară", a declarat Cătălin Apostolescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Care sunt riscurile automedicației 

"Există toate riscurile imaginate, de la intoxicații cu medicamentul respectiv, supradozarea medicamentului, interacțiuni medicamentoase cu alte medicamente, până la reacții adverse pe care oamenii nu știu să le contoleze sau managerieze. Deci absolut tot ceea ce se poate imagina la categoria risc este posibil în situația automedicației", a completat el. 

Există vreun tratament la ora actuală pentru COVID-19?

"Nu există un tratament standard pentru infecția cu coronavirus. Sunt încercări ale diverselor medicamente, cu rezultate mai mult sau mai puțin promițătoare, mai mult sau mai puțin controversate. Paracetamolul este un anti-termic și poate uneori și analgezic, dar mai mult nu. Clorochina a arătat că ar avea ceva rezultate până acum, dintre toate medicamentele încercate, pare că ar avea rezultatele cele mai promițătoare, dar mai este o cale lungă până la a afirma că clorochina este tratamentul infecției cu coronavirus", ne-a mai spus medicul Cătălin Apostolescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel