EXCLUSIV  Pacientul oncologic, ”LUNI PIERDUTE DE VIAȚĂ”. Dr. Saulea, semnal puternic: Nu e SUFICIENT!

Dr. Gabriela Saulea, medic și coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a subliniat, în interviul DCNews și DCMedical, că-n cazul pacientului oncologic ”traseul său de la momentul în care este diagnosticat până la momentul tratamentului, a monitorizării și a ținerii lui în viață cât mai mult timp și-n condiții cât mai bune e unul lung.”

”Pacientul, în primul rând, trebuie să fie diagnosticat precoce, iar pentru asta este nevoie de educația pacientului, de campanii, de tot felul de investiții astfel încât pacientul să ajungă cât mai repede la medic. Avem nevoie de o rețea de medici de familie care să-l preia. În România, știm că un medic de familie servește la 1.300 de pacienți. Până la accesul la medicament, pacientul oncologic are de străbătut mulți alți pași. A trecut de medicul de familie, este trimis la specialist, unde începe investigația. În cazul pacientului oncologic, poate presupune imagistică, poate presupune cozi de așteptare, pentru că nu sunt fonduri pentru a se face diagnosticul la timp, poate chiar o intervenție chirurgicală, pentru că avem tratamente specifice, trebuie să punem un diagnostic cât mai specific. E o întreagă situație care, pentru pacient, înseamnă săptămâni, care se traduc prin luni pierdute de viață” a subliniat dr. Gabriela Saulea.

Aceasta a mai precizat că, după drumul lung, pacientul diagnosticat și cu rețeta în mână descoperă, în farmacii, că medicamentul ce-l putea ajuta nu se găsește. Care sunt motivele?

”În dorința de a trata cât mai mulți pacienți, uităm să ne uităm și la rezultat. Nu e suficient să tratăm cât mai mulți pacienți dacă nu-i tratăm cu ce trebuie.” a subliniat dr. Gabriela Saulea. 

Vezi mai mult în video: 

Interviul a fost realizat de către jurnalistul Val Vâlcu și le-a avut ca invitate pe prof. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu” din București, și pe dr. Gabriela Saulea, medic și coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, una dintre cele mai cunoscute asociații de pacienți din țară.

Vezi și: EXCLUSIV Accesul pacienților cronici la medicamente în România. Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel