Pacienţii COVID-19 şi medicii lor, PERSECUTAŢI de comunităţile locale. "Mi s-a dat foc la casă"

Medicii care luptă cu noul coronavirus se plâng că sunt persecutaţi de vecini, care fac presiuni şi chiar ameninţări pentru ca aceştia să se mute în alte părţi. 

Este şi cazul argentinianului Fernando Gaitan, care a găsit mai multe mesaje de ameninţare pe uşa apartamentului, dar şi în liftul blocului în care locuieşte. "O să ne infectezi pe toţi. Mută-te! Asta scria pe acele afişe. Normal că am plâns, pentru că e o situaţie tensionată şi sunt om, ca toată lumea. Nu îmi venea să cred, mai ales că eram în drum spre muncă când am văzut aceste mesaje, spre locul de muncă unde mă expuneam foarte mult", a explicat Gaitan pentru Al Jazeera. 

Deşi mii de argentinieni au ieşit zilnic la balcoane pentru a-i aplauda pe lucrătorii din prima linie contra COVID-19, există şi poveşti despre hărţuirea medicilor şi asistentelor, care sunt acuzaţi că îşi pun comunităţile în pericol. 

Pacienţii, numiţi "leproşi"

Nu doar medicii sunt ţintiţi de aceste mesaje de ură. Marisol San Roman, o pacientă din Spania, s-a lovit de mesaje extrem de dure din partea vecinilor. "Am fost numită leproasă, am primit ameninţări cu moartea, mi s-a dat foc la casă. Nu sunt doar ameninţări, e violenţă. Dacă se va ajunge la atacarea oamenilor, nimeni nu se va mai lăsa testat şi oamenii vor trăi cu simptomele. De teamă! Ăsta e cel mai rău lucru care se poate întâmpla în societate", a explicat Marisol San Roman, pacientul 130 din Spania. 

"Când ne gândim la ce se întâmplă cu bolnavii de coronavirus, e suficient să ne aducem aminte de oamenii care sufereau de lepră şi erau ostracizaţi de comunităţi, chiar dacă lepra nu se putea transmite prin atingere. Sau, mai recent, la oamenii care aveau HIV şi la oamenii care lucrau cu ei. Societatea de atunci a răspuns la fel ca cea de acum. Este vorba de ură, dar şi de comportament nepotrivit, alimentate de teamă şi de dezinformare", a declarat Victoria Donda, directorul Institutului Naţional Anti Discriminare din Argentina. 

Cazuri similare în România 

Un caz similar a avut loc şi la Galaţi, unde o asistentă medicală dintr-un spital suport COVID-19 a fost dată afară dintr-un magazin şi ameninţată de vecini, care se temeau de faptul că femeia i-ar putea infecta şi pe ei.  

"Este foarte grav ce mi s-a putut întâmpla doar pentru simplul fapt că lucrez la Spitalul Boli Infecţioase Galaţi. Vecinii din scara blocului unde am locuit mai bine de 20 de ani mi-au aruncat cu clor pe uşa apartamentului, mi-au trimis poliţia acasă, m-au dat afara din magazinul blocului doar pentru că lucrez la Spitalul Boli Infecţioase!!!!

Ce să înţeleg.... E discriminare????", a scris Mihaela Moga Pal pe Facebook.

În acest caz s-a deschis un dosar penal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel